bezár
 

irodalom

2009. 04. 15.
Felavatták a Magyar Írószövetség Könyvtárát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felavatták a Magyar Írószövetség Könyvtárát szerdán Budapesten a Bajza utcai székházban; a Postás Könyvtár és a Magyar Írószövetség könyvtárának egyesülésével létrejött új bibliotéka a budapesti lakosság előtt is nyitva áll.
Két nagy intézmény egyesüléséből jött létre az új könyvtár, a Magyar Írószövetség és a Postás Könyvtár összefogásának köszönhetően - mondta el Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára az ünnepélyes megnyitón.

Az előzményeket összefoglalva felidézte: 2005-ben kereste meg az írószövetség akkori vezetése, hogy nem tudják működtetni a könyvtárat, nagyobb forrás kellene, mint amit egy írószervezet tud biztosítani. A megoldásokat keresve úgy gondolták, a könyvtárat egy profi könyvtári szerkezetbe, struktúrába kell helyezni, hogy belekerüljön egy szakmai erőtérbe, s így pályázati lehetőségek is rendelkezésére álljanak.

"Nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség" - hangsúlyozta a szakállamtitkár hozzátéve: a két, bizonytalan sorsú bibliotékából az összefogásnak köszönhetően egy új létesítmény lett, amely a két erőt összefogva új irányba lépett el, s nyilvános könyvtárrá alakult.

Mint azt Keömley Eszter könyvtárvezető, az EX LIBRIS Könyvtári Alapítvány képviselője elmondta, a Postás Könyvtár 600 fős olvasói táborát hozta magával, s az írószövetség bibliotékájának is ekkora tagsága van. Az új könyvtárba azonban bárki beiratkozhat.

A látogatókat jelenleg 130 ezer kötetes állomány várja, ezen belül csaknem tízezer bekötött folyóirat is az érdeklődők rendelkezésére áll. A könyvtárban az írószövetség 120 ezres állománya található, a Postás Könyvtár összesen 82 ezer kötetéből pedig mintegy tízezer. A többit egyelőre raktárakban helyezték el - mutatott rá Keömley Eszter.

Az írószövetség tagjait, a kisebb könyvkiadókat arra fogják kérni, hogy könyveikből juttassanak el hozzájuk egy-egy példányt, hiszen nagy lenne az érdeklődés a kortárs magyar irodalom iránt is - hívta fel a figyelmet Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke. "A hiedelmekkel ellentétben az írók is olvasó emberek" - tette hozzá.

Számítása szerint nőni fog az olvasók száma a könyvtárakban, hiszen egyre kevesebb pénzt tud majd a lakosság könyv- és folyóirat-vásárlásra szánni. Kiemelte: az új bibliotékának tudományos szakkönyvtár jellege is van, a folyóirat-állomány elég nagy és gazdag ahhoz, hogy kutatási bázis legyen.


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A botanikus metszőfogak története 4.
Darvasi László: Az év légiutas-kísérője, Magvető, Budapest, 2022.

Más művészeti ágakról

gyerek

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
Beszélgetés Rebecca Dautremerrel a PesTexten
Rómeó és Júlia 2. avagy a Gyönyörök Palotájának könyvbemutatója
Hu Bo: An Elephant Sitting Still


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés