bezár
 

irodalom

2009. 04. 15.
Felavatták a Magyar Írószövetség Könyvtárát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felavatták a Magyar Írószövetség Könyvtárát szerdán Budapesten a Bajza utcai székházban; a Postás Könyvtár és a Magyar Írószövetség könyvtárának egyesülésével létrejött új bibliotéka a budapesti lakosság előtt is nyitva áll.
Két nagy intézmény egyesüléséből jött létre az új könyvtár, a Magyar Írószövetség és a Postás Könyvtár összefogásának köszönhetően - mondta el Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára az ünnepélyes megnyitón.

Az előzményeket összefoglalva felidézte: 2005-ben kereste meg az írószövetség akkori vezetése, hogy nem tudják működtetni a könyvtárat, nagyobb forrás kellene, mint amit egy írószervezet tud biztosítani. A megoldásokat keresve úgy gondolták, a könyvtárat egy profi könyvtári szerkezetbe, struktúrába kell helyezni, hogy belekerüljön egy szakmai erőtérbe, s így pályázati lehetőségek is rendelkezésére álljanak.

"Nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség" - hangsúlyozta a szakállamtitkár hozzátéve: a két, bizonytalan sorsú bibliotékából az összefogásnak köszönhetően egy új létesítmény lett, amely a két erőt összefogva új irányba lépett el, s nyilvános könyvtárrá alakult.

Mint azt Keömley Eszter könyvtárvezető, az EX LIBRIS Könyvtári Alapítvány képviselője elmondta, a Postás Könyvtár 600 fős olvasói táborát hozta magával, s az írószövetség bibliotékájának is ekkora tagsága van. Az új könyvtárba azonban bárki beiratkozhat.

A látogatókat jelenleg 130 ezer kötetes állomány várja, ezen belül csaknem tízezer bekötött folyóirat is az érdeklődők rendelkezésére áll. A könyvtárban az írószövetség 120 ezres állománya található, a Postás Könyvtár összesen 82 ezer kötetéből pedig mintegy tízezer. A többit egyelőre raktárakban helyezték el - mutatott rá Keömley Eszter.

Az írószövetség tagjait, a kisebb könyvkiadókat arra fogják kérni, hogy könyveikből juttassanak el hozzájuk egy-egy példányt, hiszen nagy lenne az érdeklődés a kortárs magyar irodalom iránt is - hívta fel a figyelmet Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke. "A hiedelmekkel ellentétben az írók is olvasó emberek" - tette hozzá.

Számítása szerint nőni fog az olvasók száma a könyvtárakban, hiszen egyre kevesebb pénzt tud majd a lakosság könyv- és folyóirat-vásárlásra szánni. Kiemelte: az új bibliotékának tudományos szakkönyvtár jellege is van, a folyóirat-állomány elég nagy és gazdag ahhoz, hogy kutatási bázis legyen.


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Annie Ernaux: Lánytörténet - Magvető, 2020
irodalom

Hálózat- és kultúrafogyasztás Hálózat- és kultúrafogyasztás
Kulturális iparágak, kánonok és filterbuborékok. Szerkesztette Bárány Tibor, Hamp Gábor és Hermann Veronika. Typotex kiadó, 2020.

Más művészeti ágakról

Darius Marder: Sound of Metal
színház

Nehéz idők, nehéz emberek Nehéz idők, nehéz emberek
Andrew Bovell: Ha elállt az eső, Guelmino Sándor rendezésében
Gondolatok a Cirkuszi Világnap délutánján
Interjú Réti Iringóval, aki bábszínész szakon végzett a Színművészetin, most Berlinben él, de játszott már Debrecenben, Grazban, sőt Palermóban is


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés