bezár
 

art&design

2019. 05. 25.
Művészettel a légszenyezettség ellen
Bubla Éva kiállítása Yogyakartában
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Művészettel a légszenyezettség ellen Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a médiában a klímaváltozásról, a biodiverzitás csökkenéséről, a fajok kihalásáról, vagy az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásáról szóló hírek. Van, amelyik már-már apokaliptikus képet fest a ránk váró kihívásokról, mások pedig cselekvésre ösztönöznek. Egy közös mindegyikben: a meggyőződés, hogy tarthatatlan a status quo.

Számtalan elmélet és gyakorlat létezik, amely a fennálló problémák megoldását vagy legalább lelassítását célozzák, úgy az állami mint a civil szektorban. Bubla Éva Ways Fwd: Bersama2 című előadás és workshop-sorozatának célja, hogy feltárja, a művészet és kultúra hol helyezkedhet el ebben a viszonyrendszereben, különös hangsúlyt fektetve a részvételi gyakorlatok szerepére. A projekt helyszínéül szolgáló Indonézia a maga kollektivista hagyományaival termékeny közeg efféle kezdeményezésekre: a bersama-sama vagyis „közös munka” (szó szerint: együtt) gyakorlata a mai napig áthatja a hétköznapokat és a művészeti gyakorlatok jelentős részét is.

A projekt folyamán Bubla Éva és az indonéz HONF Foundation, mint partnerszervezet, az Indonesian Institute of Arts kísérleti művészet hallgatóival, valamint a Gajah Mada University DorxLab építész hallgatóival közösen vizsgálták a projekt elméleti felvetéseit: a művészet, a design és fenntarthatósági problémák kapcsolatát és szerepét. Ezen túl Bubla Éva bemutatta folyamatban levő kutatását és a készülő munkákat, melyek a légszenyezettség problémájára reflektálnak, ill. Yudianto Asmoro (HONF) ismertette a kutatáshoz kapcsolódó Arduino programot és DIY légminőség-szenzorokat a hallgatókkal.

A munkákon keresztül cél volt tudatosítani, hogy a légszennyezettség megfékezése érdekében első lépés a kibocsájtásaink csökkentése, második lépés pedig a meglévő szennyeződések remediálása, melyben a növények és a várostervezés nagy szerepet játszanak. A városi zöldövek jelentősen hozzájárulhatnának a levegőminőség javulásához, ami Yogyakarta (Közép-Jáva) esetében a város teljes területének minimum 30%-ára van rendeletben szabályozva, ami azonban jelenleg nem éri el az előírt mértéket. Egy 1989-es NASA kutatás azokat a növényeket vizsgálta, melyek legalkalmasabbak a levegőtisztításra. E kutatás eredményei alapján a projekt az Indonéziában is könnyen elérhető Sansevieria (anyósnyelv) növényt választotta művészeti kutatásának központi motívumaként, valamint olyan installációkat és objekteket fejlesztett ki és mutatott be, melyek természetes anyagokkal és mechanizmusokkal járulnak hozzá a jobb levegőminőséghez, illetve mérik azt. A Lélegzésre kijelölt terület (Designated Breathing Zone) című fő installáció egy olyan Sansevieria növényeket inkubáló modul, mely segítségével friss levegő inhalálható az egyre szennyezettebb urbánus terekben. Az Urban Data című installáció DIY szenzorok segítségével méri Yogyakarta levegőminőségét: három minta alapján, melyek egy dohányzással terhelt belső térből, egy motor kipufogóval szennyezett külső térből, valamint egy növényekkel rendelkező belső térből származnak.

Ezen túl, egy kísérő workshop folyamán a Sekolah Akar Rumput alternatív iskola tanulóival közösen egy olyan DIY kísérleti objekt készült, mely a Sansevieria növény tulajdonságait és a már piacon lévő légtisztító berendezések mechanizmusát használja fel (hacking) egy egészségesebb környezet megteremtése érdekében.

A projekt eredményei egy kiállításon kerültek bemutatásra a yogyakartai HONF Gallery-ben 2019. április 5-12 között.

További információ: itt

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés