bezár
 

art&design

2009. 05. 30.
Pécsett látható Janus Pannonius igazi arca
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megérkezett Pécsre és jövő hét péntektől látható Janus Pannonius (1434-1472) fejszobra, melyet szakemberek a legmodernebb arcrekonstrukciós eljárásokkal készítettek el a humanista költő koponyájának másolata alapján.
Nagy Erzsébet, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészeti osztályvezetője tájékoztatta a sajtót, hogy Janus igazi arcát, vagyis leghitelesebb ábrázolását a pécsi Régészeti Múzeumban június 5-re tervezett konferencia, és a költőről szóló kiállítás keretében mutatják be az érdeklődőknek.
    
Hozzátette: a rendezvényen Janus Pannoniusról, a tavaly októberi pécsi újratemetését követő, a budapesti Természettudományi Múzeumban végzett arcrekonstrukciós munkák részleteiről előadást tart Kárpáti Gábor régész, Kustár Ágnes antropológus, Magyar Lóránt igazságügyi orvos és Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész.
    
Fabényi Júlia megyei múzeumigazgató a költő fejszobrának készítése kapcsán korábban azt mondta: Janus Pannonius arca egyik, eddig hitelesnek tartott ábrázolásához sem hasonlít. Úgy fogalmazott, hogy "a korábbi ismeretekkel, feltételezésekkel szemben egy egészen más, rendkívül markáns férfiarc volt az övé".
    
"Mostantól a tudósok, kutatók dolga lesz, hogy az igazi Janus-arcot összevessék a korábbi ábrázolásokkal, illetve annak alapján keressék a költőt, hátha mégis megörökítette őt valahol egy középkori művész" - fűzte hozzá.
    
A leírások szerint a humanista költő ült modellt a XV. században Andrea Mantegna olasz festőművész Férfi portré című képéhez és feltehetően Janus Pannoniusról mintázott meg egy padovai freskót is.
    
Janus Pannonius valószínűleg 1458 nyarán ismerkedett meg Andrea Mantegnával (1426-1506), a kiváló portréfestővel, aki a költő Andrea Mantegna padovai festő dicsérete című versének tanúsága szerint megfestette őt barátjával, Galeotto Marzióval, kettős arcképet készítve róluk. A kép mára elveszett. Emellett a pécsi Dómmúzeumban őriznek egy fiatal apostolt ábrázoló szobrot, amelyet valószínűleg ugyancsak Janus Pannoniusról mintáztak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

gyerek

Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák
Július 9-én érkezik a mozikba a népszerű sorozat legújabb része
Bodor Ádám – Sinistra körzet
irodalom

Egy sokoldalú szerző társaságában Egy sokoldalú szerző társaságában
Újra volt irodalmi rendezvény a Kis Présházban
színház

Színház a koronav közepén (2) Színház a koronav közepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés