bezár
 

zene

2020. 02. 29.
A slide gitár indiai guruja a Müpában koncertezik
"Zene az, ami békét és örömöt hoz azoknak, akik hallgatják"
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A slide gitár indiai guruja a Müpában koncertezik A slide gitár indiai guruja, Debashish Bhattacharya ad koncertet március 4-én szerdán a Müpában. Az ötven éve a pályán lévő előadó két lengyel dzsesszzenésszel lép fel a Fesztivál Színházban.

Debashish Bhattacharya maga által alkotott slide gitárjával új fejezetet nyitott a klasszikus indiai zene interpretálásában. Több mint háromezer koncertje volt már, a világ minden tájáról érkező tanítványok százainak adott útmutatást kolkatai zeneiskolájában - közölték a szervezők az MTI-vel.

"Zene az, ami békét és örömöt hoz azoknak, akik hallgatják" - vallja az indiai muzsikus, akinek játéka egyszerre tradicionális és radikálisan új, és akinek minden dallamát a tökéletességre törekvés jellemzi. "A tökéletlenség a tökéletesség felé vezető út. Ez egy élethosszig tartó utazás, ami veled végződik, és valaki mással kezdődik újra" - fogalmazott egy interjúban.

Családjában generációk sorára visszamenőleg találhatóak zenészek, írók, szanszkrit mesterek. Debashish Bhattacharya négyévesen debütált a közönség előtt, játékát az indiai rádió is közvetítette. 1978-ban, tizenötévesen készítette el első indiai klasszikus gitárját: nem egy nyugati gitár módosított változatáról van szó, hanem egy teljesen új hangszerről, amellyel új színeket csempészett az ősi hindusztáni rágákba.

Kolkatai otthonát hátrahagyva több mint kétezer kilométert utazott, és tíz évig volt távol családjától, hogy a gitár indiai úttörőjétől, Brij Bhushan Kabrától tanuljon. Az elmúlt évtizedekben a világzene és a dzsessz olyan sztárjaival dolgozott együtt, mint John McLaughlin, Jerry Douglas, Ballake Sissoko, Bob Brozman és Ustad Zakir Hussain, tradicionális és fúziós lemezeivel egyaránt sikereket - többek közt két Grammy-jelölést - ért el.

Legutóbbi lemezén a kortárs lengyel dzsessz két jeles alakjával, a dobos Hubert Zemlerrel és a bőgős Wojtek Traczykkal alkotott triót, velük jön el Budapestre is. A 2018-as JOY!Guru felvételeit egyetlen éjszaka alatt rögzítették Varsóban, minden előzetes egyeztetés és hangszerelés nélkül, az egymásra figyelés jegyében. A Kelet és a Nyugat utánozhatatlan találkozása ez: a hindusztáni rágákkal a dzsessz, a blues és a hawaii zene keveredik.

Amire tehát számíthat a közönség: 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Green Day: Father of All Motherfuckers (2020)
Fejérvári Zoltán Bach estjének visszajátszása

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez
Interjú Kis Róka Csaba festőművésszel szakmai sikerekről, külföldön szerzett tapasztalatokról és a pályakezdő művészek lehetőségeiről
színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
gyerek

Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról
A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés