bezár
 

film

2020. 07. 04.
Jön a 7. Vertigo Filmhét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Július 22-29. között a Vertigo Média és a Budapest Film Zrt. közös szervezésében a fővárosi Puskin moziban idén is lesz Vertigo Filmhét. Egy teljes héten át naponta három – szombaton és vasárnap négy-négy – art- és sikerfilmet nézhetnek meg kedvezményes áron az érdeklődők a közelmúlt filmtermésének legjavából.

A filmhét programjában összesen 24 alkotás szerepel, melyek közül négy az országos premier előtt látható majd. A Puskin mozi mellett öt vidéki helyszínen is lesz Vertigo Filmhét: a pécsi Apolló mozi, a miskolci Művészetek Háza, a szegedi Belvárosi Mozi, a szombathelyi Agora Savaria Filmszínház és a szolnoki TISZApART mozi egyéni programmal és jegyárakkal várja a filmkedvelőket.

Nyitófilmként július 22-én, szerda este 19:00 órakor az Arany Pálma-díjas Hirokazu Koreeda francia családi drámája, Az igazság tekinthető meg, az országos premier előtt hetekkel. Az igazság a francia film dívája, Catherine Deneuve, az Oscar-díjas Juliette Binoche és az Oscar-jelölt Ethan Hawke főszereplésével készült, és egy anya és a lánya újbóli egymásra találásáról szól. Az igazság világpremierje az ’A’ kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt. Az igazság mellett premier előtt látható a filmhéten a megtörtént eseményeket feldolgozó dán dráma, a Daniel; a francia animációs film, A herceg utazása; és a többszörös díjnyertes francia családi dráma, az Eva Green és Matt Dillon főszereplésével készült Ígérem, hogy visszatérek.

23-án csütörtökön az angol filmek kedvelőinek kedveznek a szervezők. Ismét látható lesz a rendezőlegenda, kétszeres Arany Pálma-díjas Ken Loach legújabb filmje, a Sajnáljuk, nem találtuk otthon. A cannes-i versenyfilm az angol munkáscsaládok hétköznapjaiba enged betekintést. A finn kultrendező, Aki Kaurismaki ihlette Bérgyilkost fogadtam című fekete komédiában az Oscar-jelölt Tom Wilkinson a főszereplő; a Judy Garland életéről szóló Judyban pedig a címszerepért második Oscar-díját méltán elnyerő Renée Zellweger brillírozik.

24-én pénteken a skandináv filmek kerülnek középpontba: előbb a dán Oscar-nevezett, az Ezüst Medve-díjas Lótolvajok látható Stellan Skarsgard főszereplésével; majd a színészként nemzetközi hírű Paprika Steen családi fekete komédiája, a Családi karácsony; végül a megtörtént eseményeket feldolgozó dán Daniel. Utóbbi A tetovált lány kultrendezőjének, Niels Arden Oplev-nek az új filmje Daniel Rye-ról, a dán fotóriporterről, akit 2013-ban elrabolt, majd 398 napig fogvatartott Szíriában az Iszlám Állam.

Szombaton magyar napot tartanak a filmhéten, s mindjárt négy vetítésen mutatják be a nemzeti film sokszínűségét. 14.30 órai kezdettel a Lengemesék 2 – Tél a Nádtengeren című animációs filmmel kezdenek, délután előbb Máté Gábor főszereplésével készült Szép csendben, majd a cannes-i díjazott, többszörös Magyar Filmdíjas Egy nap kerül sorra. A napot a Szász Attila–Köbli Norbert alkotópáros új filmje, az Apró mesék zárja, Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente főszereplésével.

Vasárnap a frankofón filmek szerelmeseit szólítják meg, s két film is premier előtt lesz látható. A hétvégére tekintettel ismét négy előadás színesíti a programot. 14.15-ös kezdettel a cannes-i versenyben a legjobb rendezés díját elnyerő Az ifjú Ahmed nyitja a francia filmek sorát a kétszeres Arany Pálma-díjas Dardenne-testvérek rendezésében, amelyet az Oscar-jelölt, többszörösen díjazott Nyomorultak követ. 18 órától egy animációs film, A herceg utazása lesz látható premier előtt, a napot pedig Az igazság ismétlővetítése zárja.

A hétfő az amerikai függetlenek napja. Újra látható lesz moziban a négyszeres Oscar-jelölt A szoba Brie Larson Oscar-díjas alakításával; a háromszoros Oscar-jelölt Én, Tonya Allison Janney Oscar-díjas teljesítményével; valamint az év egyik legjobb filmje, a megtörtént eseményeket feldolgozó Sötét vizeken, a háromszoros Oscar-jelölt Mark Ruffalo és az Oscar-díjas Anne Hathaway főszereplésével.

A kedd az adrenalinfüggők napja: ekkor lesz műsoron a megtörtént eseményeket feldolgozó megrázó thriller, a Hotel Mumbai; a szintén megtörtént eseményeket feldolgozó világítótorony-thriller, Az eltűntek Gerard Butler főszereplésével; valamint az elnyűhetetlen Sylvester Stallone és a Rambo V – Utolsó vér.

A szerdai zárónap a német filmeké. Ekkor a Hogyan találtam rá a boldogságra az El Caminón című vígjáték mellett az Ugye boldog vagy? párkapcsolati komédia lesz műsoron.

A 7. Vertigo Filmhét záróvetítésére igazi ínyencséget ígérnek a szervezők. A Metropolis teremben 20.00 órai kezdettel az Eva Green és Matt Dillon főszereplésével készült családi dráma, az Ígérem, hogy visszatérek tekinthető meg. A többszörös díjnyertes alkotásban egy anyát kiválasztanak egy egyéves űrutazásra, s a nőnek választania kell álma és hivatása valóra válása, valamint kilencéves kislánya között.

Az esemény küldetése a több hónapos járványidőszak után nem is lehetne aktuálisabb: ismét megszerettetni a közönséggel a mozizás közösségi élményét, s válogatott programmal visszacsábítani a nézőt a moziba.

A filmhétre a belépőjegyek egységesen 990 forintos, kedvezményes áron kaphatók, a premier előtti vetítésekre a jegyár 1600 forint. A jegyelővétel július 1-ején kezdődik a Puskin mozi pénztárában, és weboldalán.

További részletek a Puskin mozi és a Vertigo Média honlapján, vagy a Facebookon.

Vertigo Filmhét

Forrás: Vertigo Média

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Háttérinterjú Deák Dániellel nemzetköziségről, a fesztiválok és pitchfórumok szerepéről, valamint gondolat és forma viszonyáról
Interjú Muszatics Péterrel, a Veszprém-Balaton Filmpiknik programigazgatójával
Lóth Balázs: Pesti balhé
Pablo Larraín: Ema

Más művészeti ágakról

gyerek

A világ legelső története A világ legelső története
Interjú Catarina Sobrallal, a Hihetetlen szerzőjével
Halmai Tamás Kint lények járnak című kötetének bemutatója
Mire ez a nap véget ér – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés