bezár
 

zene

2020. 08. 07.
Balázs János az összes Rahmanyinov zongoraversenyt eljátssza
A Zeneakadémián
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Balázs János az összes Rahmanyinov zongoraversenyt eljátssza A világon egyedülálló vállalkozás szem- és fültanúja lehet a közönség augusztus 18-án és 19-én a Zeneakadémia Nagytermében. Balázs János zongoraművész Rahmanyinov valamennyi zongoraversenyét eljátssza a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kíséretében.

"Technikai és érzelmi értelemben egyaránt óriási szakmai kihívás Rahmanyinov összes zongoraversenyét bemutatni. Tudomásom szerint erre még nem is vállalkozott senki korábban" - mondta a Kossuth-díjas zongoraművész az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

A kétnapos koncert eredtileg májusban lett volna, a koronavírus-járvány miatt kellett négy hónappal későbbre tenni. Balázs János hangsúlyozta: elmúlt egy évét ennek a projektnek szánta, napi hat-nyolc órát gyakorolt. Hozzátette: szereti azokat az állapotokat, amelyek katarzissal járnak.

"Rahmanyinov zenéje elképesztő érzelmi töltetet ad. Posztmodern zenéjét különleges akkordozás és kromatikus polifónia jellemzi, technikája liszti alapokon nyugodott, ezt ötvözte a 20. századi modernitással. Keze csaknem kétszer akkora volt, mint az átlagos kezű zongoristáké, ezért nemcsak hatalmas munka, hanem olykor trükkök alkalmazása is kell művei eljátszásához" - fogalmazott Balázs János.

A két koncerten Charles Olivieri-Munroe máltai születésű, Kanadában nevelkedett karmester vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart.

Augusztus 18-án először Rahmanyinov legelső műve, az 1. zongoraverseny hangzik el, ezt egyik utolsó műve, a Rapszódia egy Paganini-témára című kompozíció (a kvázi 5. zongoraverseny) követi, majd a második részben híres 2. zongoraversenye szerepel műsoron; utóbbi (amelyet például Céline Dion is feldolgozott All By Myself címmel) hozta meg a világhírt a zeneszerző számára. Másnap a 4. zongoraverseny hangzik el, ezt Rahmanyinov már Amerikában írta vegyes stílusban, és az egyik legritkábban játszott művének számít. A Rahmanyinov-maraton záró darabja a 3. zongoraverseny, amelyet világ legnehezebb versenyművének tartanak, és hallható az Oscar-díjas Ragyogj! című filmben is.

Fotó: findagrave.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjéről
Interjú Nánási Henrikkel a főzeneigazgatói székig vezető útról, a karmester szerepéről, pályája kettősségeiről
Rolla János és a Zeneakadémia Kamarazenekara/3
Bartók összes hegedűs kamaraműve/1

Más művészeti ágakról

...traumák sem ártanak, ha alanyiságot szeretnénk...
irodalom

Az identitástörténet válsága Az identitástörténet válsága
Grecsó Krisztián: Magamról többet, Magvető Kiadó, 2020
Mécs Anna: Kapcsolati hiba, Scolar, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés