bezár
 

art&design

2020. 09. 08.
Kolozsváron nyílik Szűcs Attila kiállítása
Október közepéig
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kolozsváron nyílik Szűcs Attila kiállítása Szeptember 11. emblematikus nap a nyugati világ legújabb történelmében. Idén nem pusztán a tizenkilenc évvel ezelőtti New York-i terrortámadás tragédiájára emlékezhetünk, hanem egy olyan művészeti projekttel is szembesülhetünk, amely a sokak szerint éppen akkortájt indult irányzat, a transzhumanizmus kérdéseivel vet számot. A kortárs magyar képzőművészet egyik legjelentősebb festője, Szűcs Attila tárlata a térség legizgalmasabb művészeti központjában, a kolozsvári Centrul de Interesben nyílik szeptember 11-én este. A Transzhumán etűdök című kiállítás kurátora Széplaky Gerda.

Szűcs kompozícióiban évtizedek óta felfedezhetők a humánumhoz kapcsolódó minőségek és hangoltságok, melyekből az elidegenedettség egzisztencialista tónusai bontakoznak ki. Kilencvenes és kétezres években kialakított magánmitológiájának szimbólumává az abszurditást kifejező, „plankingelő” emberalak vált, állandó kompozíciós háttérré pedig a kiüresített, metafizikai otthontalanságot tükröző tér. Legújabb alkotásain új tematikus keret jelenik meg: ezek immár a nyugati civilizációt mindinkább eluraló krízissel szembesítenek, melynek a tűz, a lángolás az emblematikus motívuma. Míg korábban a festő a vakfolt jelenségét kutatva a látványnak azt a szeletét igyekezett megjeleníteni, ami elfedődik, addig legújabb műveiben, melyekből a kolozsvári kiállítás válogat, maga a nem-látható kerül a látvány középpontjába. Pontosabban a legújabb művek két világ kereszteződését reprezentálják: egyszerre láttatják azt, ami a valóság látható horizontján megy végbe, és azt, ami túl van a tapasztalati síkon. Emiatt érezheti úgy a néző, hogy bár Szűcs Attila művein a válságba került kultúra és a válságba került ember mindenki számára ismerős pillanatképei szerepelnek, azok mégis inkább a titkokról szólnak – egy emberin túli világ titkairól, ami egyszerre jelenti a láthatatlanba való beavatást és a transzhumán minőségek felfedését.

A kiállítás október 18-ig látogatható.

Szűcs Attila (1967) Munkácsy-díjas magyar festőművész (interjú vele itt, a prae.hu művészeti portál Külföldön Sikeres Magyar Művészek rovatában). Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte, 1990-93 között a Murális Tanszéken folytatott posztgraduális tanulmányokat. 1993-97 között a Képzőművészeti Szakközépiskola, 1998-ban és 2010-ben a budapesti Képzőművészeti Egyetem tanára volt. Tanulmányúton járt többek között Olaszországban, Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban. 1992 óta rendszeresen állít ki egyéni és csoportos tárlatokon. Egyéni kiállításai voltak Budapesttől Berlinen, Zürichen és Párizson át New Yorkig. Jelenleg Budapesten él és alkot.

Széplaky Gerda (1973) filozófus, esztéta, kurátor; az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének egyetemi docense. Kiállításokat rendezett többek között Rómában, Velencében, Budapesten. Filozófiai és művészeti folyóiratok, illetve tanulmánykötetek szerkesztője és szerzője. Önálló kötetei: AZ EMBER TESTE. Filozófiai írások; DIVERZÍV ÉPÍTÉSZET – Ekler Dezső építészete esztétikai perspektívából; KANT HÁTÁN A SZŐR. Művészeti írások; WOUNDING THE COLOR BLACK. On Zsolt Berszán's art; SÖTÉT ÉS NÉMA. Filozófiai írások irodalomról, filmről, képzőművészetről.

Meghívó

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Minden egy Excel-táblázattal indult Minden egy Excel-táblázattal indult
Interjú Puklus Péter fotográfussal képzőművészetről, nemzetközi kapcsolatépítésről, a szabad alkotás lehetőségeiről és jövőbeli tervekről
art&design

Permanens válságkezelés Permanens válságkezelés
Interjú Valkó Margittal, a Kisterem Galéria tulajdonosával és vezetőjével legutóbbi kiállításukról
art&design

Apró betekintés Dürer korába Apró betekintés Dürer korába
Már online is részt vehetünk a Dürer kora kiállításon
art&design

Mindörökké vér és arany Mindörökké vér és arany
A magyar performansz története 1966–2018 (5): Nyugati magyar performansz: Monty Cantsin (1976-), Botond (1988–2010)

Más művészeti ágakról

irodalom

Az ember tényleges motivációi Az ember tényleges motivációi
Interjú Kondor Vilmossal az első regényéről, a műfaj magyarországi helyzetéről, a megnyílt külföldi csatornákról
Bereményi Géza: Magyar Copperfield, Magvető, 2020
Barátság a négy fal között – POKET-Amigos kötetbemutató
gyerek

Vigyázzatok a szellemtrutymóval! Vigyázzatok a szellemtrutymóval!
Magdalena Hai: Rémálmok kisboltja 1. – A csúf csikipor


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés