bezár
 

film

2020. 10. 14.
Jövő héten jön a X. Mozinet Filmnapok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2020. október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat – értesítette a prae.hu portált a Mozinet. Budapest mellett Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szentendre, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tapolca és Veszprém ad otthont a világ legnagyobb fesztiváljait megjárt filmeknek, jóval a hazai országos mozibemutatók előtt.  

A négy Oscar-díjra jelölt A messzi dél vadjai rendezője, Benh Zeitlin, előző filmje spirituális folytatásaként újabb, képzelet és valóság határán egyensúlyozó történettel jelentkezik. A Sundance-ről érkező Wendy a Newsday kritikusa szerint „Pán Péter történetének mozgalmas és erőteljes, elsősorban a felnőtteket megcélzó feldolgozása”.

A 77. Velencei Filmfesztiválon debütált Shannon Murphy bemutatkozó rendezése, az Amíg tart a nyár egyszerre erőteljes, drámai és megdöbbentően humoros megközelítése egy letaglózó témának: amikor egy tinédzser lány első szereleme egyben az utolsó is. A budapesti vetítés után kerekasztalbeszélgetést is tartanak Demetrovics Zsolt addiktológus és Kánya Kinga gyászterapeuta részvételével, valamint Szabó Eszter Judit (Pszichoforyou) vezetésével.

Amíg tart a nyár
Shannon Murphy: Amíg tart a nyár

A Berlini Filmfesztiválról négy film is érkezik a Filmnapokra. Burhan Qurbani rendező feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető mozijában teljes egészében aktualizálta és újraértelmezte Alfred Döblin 1929-ben megjelent regénye, a Berlin, Alexanderplatz történetét. A Cultured Vultures cikke szerint a film „a klasszikus történet szerteágazó és rendkívül aktuális feldolgozása”. A budapesti vetítést követően ezekről az aktualitásokról tartanak beszélget Zentai Lillával, a Menedék Egyesület munkatársával. (Kritikánk a filmről itt olvasható.)

A DAU. a filmtörténet talán legambiciózusabb művészeti projektje. Ilja Hrzsanovszkij rendező az ukrajnai Harkovban egy szinte városnyi méretű díszletben teremtette újra egy ’60-as évekbeli szovjet kutatóintézet és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra mindennapjait. Több mint 400 szereplő, két éven át, a nap 24 órájában élte meghatározott karaktere életét, s az előre kitalált történeteket a szereplők viszonyai alakították. A 700 órányi filmanyagból az első bemutatásra kerülő játékfilm a DAU. Natasa, mely a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert. A budapesti vetítés után Kolozsi László kritikus beszélget a filmről Tamás Gáspár Miklós filozófussal.

DAU
Ilja Hrzsanovszkij: DAU. Natasa

Agnieszka Holland a Berlinalén debütált Sarlatán című filmjében egy végletesen ellentmondásos figura, a milliókat gyógynövényekkel kezelő Jan Mikolášek életét mutatja be, aki több-kevesebb sikerrel működött a náci megszállás, majd kommunista uralom alá hajtott Csehszlovákiában.

A Gunda egyszerre intim portré egy állatcsaládról és megdöbbentő erejű dokumentumfilm, amely különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket. Gunda egyike a világon élő egymilliárd sertésnek. Ő is pusztán azért született, hogy beteljesítse az emberi civilizáció által neki szán sorsot: utódokat szül, majd élelemként szolgál. (A film producere az állatok jogai iránt elkötelezett Oscar-díjas Joaquin Phoenix.)

Gunda
Viktor Koszakovszkij: Gunda

Az idén minden tekintetben rendhagyó Cannes-ból két film érkezik. A beszéd Intelligens humorával, váratlan fordulataival és vizuális megoldásaival az év francia vígjátékmeglepetése. Főhősét, a 35 éves Adrient sógora felkéri, hogy beszéljen a közelgő esküvőjükön, azonban Adrien nincs megfelelő állapotban, hiszen barátnője nemrég szakított vele, őt pedig csak az érdekli, hogy visszaszerezze. Emellett a Sweat intenzív filmes betekintés a közösségi média árnyoldalaiba. A történet főszereplője, Sylwia életét maximalizmus jellemzi, minden idejét az edzőteremben és az online térben tölti. A látszólagos tökéletesség felszíne alatt azonban meg nem értettség, elzárkózás, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már a külvilág elől sem tud elrejteni. A budapesti vetítés után Kormos Anett humorista-újságíróval és Szirmai Gergely videóbloggerrel hallgathatnak beszélgetést az érdeklődők.

A Mozinet Filmnapok részletes programja itt érhető el. Az egyes vetítésekre már megkezdődött a jegyelővétel. Az előadások szájmaszkban látogathatók, a mozikat pedig rendszeresen fertőtlenítik, hogy a filmrajongók a maximális biztonságban láthassák a filmeket.

Képek forrása: Mozinet Filmnapok

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Összefoglaló a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál magyar filmes programjáról
Interjú Pohárnok Gergellyel külföldi munkákról, az operatőri pálya sikereiről és – egyebek mellett – a Taxidermia izgalmas utóéletéről
Huseyin Tabak: Gipsy Queen


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés