bezár
 

irodalom

2021. 06. 18.
Határátlépések - női írók és az abúzus
Online kerekasztal-beszélgetés az irodalmi élet etikai kódexéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vannak-e hatalmi és szexuális visszaélések az irodalmi életben? Ha igen, mennyire tudnak az érintettek segítséget kérni, vannak-e olyan fórumok, ahova fordulhatnak a problémáikkal anélkül, hogy negatív következményektől kellene tartaniuk? Mit tehetnek az irodalmi élet szervezetei? Ilyen és ehhez hasonló témákról lesz szó a SZÍN Női Irodalmi Munkacsoport online kerekasztal-beszélgetésén 2021. június 18-án 18 órától.

A 2017-ben kezdődő #MeToo mozgalom napjainkra nemcsak jelentős szemléletbeli változásokat hozott, hanem régi sérelmek kimondását és olykor tanácstalanságot is. A Szépírók Társasága és a SZÍN támogatásával létrejött Ms. Columbo Live! sorozat következő része a női írókat érő abúzusról fog szólni. Céljuk, hogy a még feldolgozandó múlt mellett a jövőre is hatással lévő intézkedéseket tegyenek.

Czinki Ferenc (Szépírók Társasága), Deres Kornélia, Németh Gábor, Tallér Edina (SZÍN Szépírók Női Érdekvédelmi Fórum) és Wirth Judit (NANE) Karafiáth Orsolya moderálásával arra fogja keresni a választ, hogy szüksége van-e az irodalmi életnek etikai kódexre a zaklatások és a hatalmi visszaélések elkerülése érdekében.

Tallér Edina szerint ugyanis "az áldozatok sokszor azért nem szólnak, hanem csendesen elszigetelődnek vagy teljesen elhagyják a pályát, mert azt érzik, hogy egyedül vannak. Az etikai kódex léte, sőt már az is, hogy beszélünk róla, egyfajta kiállás is az áldozatok mellett. Fontos, hogy tudják, nincsenek egyedül. És meggyőződésem, hogy visszatartaná a zaklatók egy részét, ha tudnák, hogy konkrét szabályokat hágnak át és szankciókra számíthatnak, amennyiben fény derül a tettükre. Az etikai kódex és az etikai bizottság a lehető legbékésebb megoldás lehet ebben a kérdésben, mert a jövőre tekint és megóvja a szakmát az olyan botrányoktól, amelyek nem biztos, hogy a megfelelő célt érik el."

Wirth Judit úgy gondolja, hogy "nem az a kérdés, hogy ahol vannak eltérő hatalommal rendelkező emberek és ez reflektálatlanul tabu marad, ott van-e szexuális zaklatás vagy hatalmi visszaélés: általában van. A kérdés mindig az, hogy van-e hajlandóság a tabu megtörésére, és aktív cselekvésre azért, hogy tovább ne legyen."

További információk a beszélgetésről és a Zoom-csatlakozásról az alábbi Facebook-eseményben érhetők el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták K. Horváth Zsolt új kötetét, A bundátlan Vénuszt, Prae Kiadó, 2021
irodalom

A hétköznapok esztétikája és a fantasztikus irodalom A hétköznapok esztétikája és a fantasztikus irodalom
Beszélgetés Keserű József új monográfiájáról
Bemutatták Ingo Schulze Jóravaló gyilkosok című regényét

Más művészeti ágakról

A Mirrén titkának könyvbemutatója
színház

Ítélkezés nélkül Ítélkezés nélkül
Az AlkalMáté Trupp Jordán Adél című előadásáról
Shannon Murphy: Amíg tart a nyár
Interjú Wéber Katával útkeresésről, a színházi és filmes alkotásmódok különbségeiről, külföldi tapasztalatokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés