bezár
 

színház

2021. 07. 16.
Öt nagyszínpadi bérletes bemutató Szolnokon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt nagyszínpadi bérletes bemutató Szolnokon Öt nagyszínpadi bérletes bemutatót tart a Szolnoki Szigligeti Színház a 2021/2022-es évadban - közölte a teátrum igazgatója pénteken Szolnokon, sajtótájékoztatón.

A színházat július 1-jétől vezető Barabás Botond szerint új korszakot, új arculatot és egy várva várt színházi épületet kínál a Szigligeti Színház következő évada. A társulat egy darabig még az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ színháztermében vendégeskedik, de a tervek szerint az évad második felében már a felújított színházban állnak a közönség elé. A nagyszínpadon elsőként Örkény István Kulcskeresők című tragikomédiáját mutatják be Csiszár Imre rendezésében. Az évad második bemutatóját, Peter Shaffer vígjátékát, a Black Comedy-t Szurdi Mikós rendezi. Harmadikként egy zenés vígjáték, Rejtő Jenőtől a Vesztegzár a Grand Hotelben látható majd, Vida Péter rendezésében. Ezt követően Csehov Sirály című darabját Székely Kriszta rendezésében mutatják be - a tervek szerint már a színház felújított épületében. Az évadot egy háromfelvonásos operett fogja zárni: Léhár Ferenc Víg özvegyét Szinetár Miklós rendezi.

Szkéné színház

A gyerekek sem maradnak ki az idei nagyszínpadi előadásokból, hiszen érkezik Szolnokra Lúdas Matyi Nagy Orbán rendezésében. A darabot elsőként a Szolnoki Művésztelepen mutatják be augusztus 28-án, 29-én és 30-án. Ezt követően szeptember elején Szandaszőlősön, a Széchenyi lakótelepen és Rákóczifalván is színpadra kerül- számolt be az igazgató.

Idén nyári színház is lesz, amely már augusztus 21-én megnyílik a szolnoki Damjanich János Múzeum udvarán a Csapodár Madárka című komédia bemutatójával. Ruzante csaknem ötszáz éve megírt vígjátékát Csiszár Imre viszi színpadra.

Az előadás négyszer tekinthető meg két hétvégén keresztül mielőtt a Színműhelyben műsorra kerül. A teátrum 80 férőhelyes kamaraszínházában Az öldöklés istene című egyrészes bohózatra és egy film színházi adaptációjára, Ingmar Bergman Őszi szonáta című művére is jegyet válthat a nagyérdemű. Mészáros István színművésznek Verebes István rendez egy színpadi játékot Ember, ember és ember címmel.

A Színműhelyben várják a fiatalokat is, ahol érthetőbbé és átélhetőbbé válnak a kötelező, illetve ajánlott magyar és világirodalmi művek. Az idei évadban Jon Fosse A görögök (Halál Thébában) című, az Oidipusz-trilógia kortárs színpadi átiratát és Boccaccio Dekameronját nézhetik meg a fiatalok.

Újdonság a Színműhely Plusz, ahol lesznek kiállítások, zenés estek és sok meglepetés is. A Szigligeti kanapéval ismert vendégeket vár minden hétfőn a házigazda, Turczi István. Vendégei lesznek többek között Földes László Hobo, Udvaros Dorottya, Kálloy Molnár Péter, Csuja Imre és még sokan mások - számolt be az igazgató.

Bérletek augusztus 10-től kaphatók, illetve idén először már online is megvásárolhatók lesznek a jegyek vagy bérletek a www.jegy.hu portálon.

Barabás Botond megköszönte elődjének, Balázs Péternek - aki 14 évig vezette a Szolnoki Szigligeti Színházat - a teátrumért, városért végzett munkáját, bízik benne, hogy sokszor látják majd őt Szolnokon.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere elmondta: Balázs Péter a szolnokiaknak egyet jelentett a minőségi munkával, a nyughatatlan elhivatottsággal, a példaértékű intézményvezetéssel. Barabás Botond fiatalos lendülete, karizmája, tapasztalata egy modern felfogású színházat vetít előre. Hozzátette: a szolnoki az ország egyik leglátogatottabb színháza. Cél volt mindig is, hogy Szolnok mellett más településekről is minél többen menjenek megnézni az előadásokat. A város vezetője azt mondta: tervük 2030 környékén elindítani Szolnokot az Európa kulturális fővárosa pályázaton.

Barabás Botond folytatva szólt arról is, hogy terveik között szerepel nemzeti színházzá előléptetni a szolnokit és tárgyalások kezdődtek, hogy Szolnokon is legyen művészeti felsőoktatás.

Kép forrása: szolnokinaplo.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A színházi nevelés felelőssége A színházi nevelés felelőssége
Ahogy teccik a Gyulai Shakespeare Fesztiválon
színház

Kinek szól a taps? Kinek szól a taps?
III. Richárd Gyulán
színház

Azt mondom: cirkusz Azt mondom: cirkusz
Szubjektíven CIRCUS FLOW Cirkusz-Művészet-Alkotás Tárlatról, Visegrád, 2021. július 7., Duna Event rendezvényhajó

Más művészeti ágakról

gyerek

Életmentő hatlábú Életmentő hatlábú
Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvéről
gyerek

Szülinapi Pagonyfeszt
20 éves a Pagony
Krasznahorkai Balázs: Hasadék
irodalom

Közösség újraépülőben Közösség újraépülőben
Borsik Miklós és Biró Krisztián kötetbemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés