bezár
 

zene

2021. 07. 21.
Hegedűs a háztetőn a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hegedűs a háztetőn a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Szabadtéri bemutatója lesz 2021. július 30-án és 31-én a Budapesti Operettszínháznak a Sólem Aléchem novellái ihlette már klasszikusnak számító a Hegedűs a háztetőn musicalnek – olvasható a margitszigetiszinhaz.hu-n. 

A darabot Magyarországon először az Operettszínházban mutatták be 1973. február 9-én Vámos László rendezésében, a főszerepben Bessenyei Ferenccel. Nagyon fontos mű, mely egyfajta átmenetet képez az operett és a musical műfaja között, különleges zenei világával és keserédes humorával szólítja meg a nézőket. A darabot 1974-ben betiltották, és csak tizenegy év múlva, 1985-ben mutatták be újra, ugyancsak az Operettszínházban.

A helyszín a 20. századi Anatevka, egy zsidók és oroszok lakta falu, ahol a közösségéletét a vallás és a mindenre kiterjedő hagyományok határozzák meg. Itt él Tevje, a tejesember feleségével, Golde-val, valamint öt lányukkal. Az apa mindent elkövet, hogy a családot összetartva lányait a tradíciók szerint adja férjhez. A fiatalok azonban vallási eszmék helyett, szerelemből kívánnak házasodni, így a legidősebb lány, Cejtel a dúsgazdag férj helyett a szegény szabólegényt, Mótelt választja; húga, Hódel Szibériába utazik fogvatartott kedvese, Perchik után; Háva, a harmadik lány pedig egy más vallású fiú mellett talál rá a boldogságra. Mindeközben a helyi zsidó közösségnek különböző megpróbáltatásokkal kell szembenéznie: az egyre erősödő antiszemitizmussal, a politikai megmozdulásokkal és végül a rendelettel, hogy vagyonukat hátrahagyva el kell hagyniuk őseik földjét.

Az előadás jelmezeit Berzsenyi Kriszta, díszletét Khell Zsolt tervezte, rendező Bozsik Yvette, karmester Pfeiffer Gyula.

További információ a margitszigetszinhaz.hu oldalon található.

Kép forrása: az esemény hivatalos plakátja

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Főszerepben a cselló és a zongora
Beszélgetés Nyerges Andrással
Fekete Zaj Fesztivál, 2022

Más művészeti ágakról

Laurent Charbonnier & Michel Seydoux: A tölgy ‒ Az erdő szíve
irodalom

Szeifert Natália: Örökpanoráma, Kalligram, Budapest, 2022.
art&design

Gondolatok a Geometric Environments című kiállításról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés