bezár
 

zene

2021. 08. 03.
Irodalmi ihletésű koncertek Veszprém történelmi romjainál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Irodalmi ihletésű koncertek Veszprém történelmi romjainál Veszprém és a Balaton-felvidék egyedülállóan gazdag középkori örökséggel rendelkezik, hiszen a régió településeit járva lépten-nyomon kolostor-, templom-, kápolna- és várromokra bukkanunk. Ezeket a romokat tölti meg élettel és művészettel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Romkoncert sorozata - közölték a szervezők a prae.hu művészeti portállal.

Az irodalmi és zenei fókusszal rendelkező események a nagy tömegeket vonzó fesztiválokkal szemben, a személyesebb, intimebb kapcsolódás lehetőségeit szeretnék megteremteni az előadók, a közönség és a környezet között, éppen ezért az előadások kis létszámú, maximum 100-150 fős látógatószám mellett valósulnak meg. A Romkoncertek 2022-es és 2023-as állomásai a Balaton-felvidék legszebb romjai közé viszik el az irodalmat és a zenét. A minimális környezetterhelés, a természet és a történelem értékeinek felfedezése és védelme kiemelten fontos eleme a programsorozatnak, ezért az előadások ZERO WASTE, vagyis hulladékmentes eseményként valósulnak meg. 

2021. augusztus 22-én Beck Zoltán (30Y) és Vecsei H. Miklós nyitják meg a programsorozatot a veszprémi Margit-romoknál tartott Kártyajáték című szerzői estjükkel, ezt követően pedig szeptember 12-én a Betekints-völgyben található jezsuita templomrom előtt Szávai Viktória és G. Szabó Hunor (The Qualitons) Sárkány lehelet című, Weöres Sándor verseiből építkező előadását láthatják az érdeklődők.

Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós a Kártyajáték szerzői esten.Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós a Kártyajáték szerzői esten.

Kártyajáték szerzői est: Beck Zoltán (30Y) és Vecsei H. Miklós - 2021. 08. 22. / Veszprém, Margit-romok / 14 éven felülieknek ajánlott pgoram

„Van 32 lapunk, épp, mint egy pakli magyar kártyában. A kártyák mindegyikén egy-egy szó, félmondat: valami, ami talán az életfordulókat jelöli, vagy csak hangulatot, állatot, égitestet. Játékszabályok: Minden este legfeljebb 10 kártyalapot játszunk ki. Nem tudjuk, miket, mert nem mi keverjük a paklit, és nem mi húzunk, hanem ti, akik jelen vagytok az esten. A kártyákhoz történetek, versek, dalok, személyes élmények kapcsolódnak. Olyanok, amelyeket nem árulunk el előre egymásnak sem. Ez a mi kockázatunk – és persze, a tiétek is.”

Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós a Kártyajáték szerzői esten.Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós a Kártyajáték szerzői esten.

Sárkány lehelet: Szávai Viktória és G. Szabó Hunor (The Qualitons) - 2021. 09. 12. / Veszprém, Betekints-völgy - Jezsuita templomrom

Szávai Viktória Weöres Sándor estje a költő verseiből összeállított személyes vallomás, egy nagyon mélyen női előadás. Weöres sajátos hangú, senki mással össze nem téveszthető költészetében ősi, ösztönös tudás, játékosságba oltott bölcsesség rejlik.  A Sárkánylehelet két érzékeny művész – a költő és a színész – találkozása a színpadon, tele gyengédséggel, vadsággal, szexussal, erővel, ritmussal és zenével.

Szávai Viktória a Sárkány lehelet-szeánszon.Szávai Viktória a Sárkány lehelet-szeánszon.

A koncertekről bővebb információ a Facebook eseményeknél, a címekre kattintva érhető el.

A képek forrása a VEB2023 Facebook oldala.

A Kártyajátékról látható képeket Fejér Boróka készítette.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Balogh Máté zeneszerző
Platon Karataev koncert a Müpában
Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf estjéről
zene

Ha beoltottak, mehetsz koncertre, Izraelben
Tel Avivban szabadtéri koncertet szerveznek a Covid-19 ellen beoltottaknak

Más művészeti ágakról

Markó Béla az SZTE-BTK-n
gyerek

Szuperhős ógörög köntösben Szuperhős ógörög köntösben
Tasnádi István: Helló, Héraklész!, Pagony, 2021
irodalom

Adj, király, katonát! Adj, király, katonát!
Helyzetjel 1.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés