bezár
 

színház

2021. 10. 04.
Október az Operaházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október az Operaházban Vaszilij Vajnonen Párizs lángjai című koreográfiája a Magyar Nemzeti Balett előadásában október 8-tól az Erkel Színházban, míg Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicalje október 9-től az Eiffel Műhelyházban lesz látható. A februári online premierek után először láthatja a közönség színházban is a Magyar Állami Operaház elmúlt évadának két előadását.

Csaknem 44 év után Michael Messerer felújított változatában tér vissza a Magyar Állami Operaház repertoárjára Vaszilij Vajnonen Párizs lángjai című nagybalettje. A francia forradalom idején, 1792 nyarán játszódó történet zenéjét Borisz Aszafjev szerezte, aki erősen támaszkodott a történelmi kor francia népies muzsikájára, de a Marseillaise dallamai sem maradhattak ki a műből.

Szkéné színház

A Magyar Nemzeti Balett produkcióját Vajnonen koreográfiája nyomán, Michael Messerer orosz koreográfus állította színpadra. A főbb szerepeket kettős szereposztásban Balaban Cristina és Alija Tanykpajeva (Jeanne), Rónai András és Dmitrij Tyimofejev (Philippe), Papp Adrienn és Elena Shapriva (Mireille de Poitiers), Jevgenyij Lagunov és Balázsi Gergő Ármin (Antoine Mistral) valamint Vlagyiszlav Melnyik és Radziush Mikalai (Costa de Beauregard márki) alakítják, vezényel Kocsár Balázs. A premiert követően a Párizs lángjai október 9-én, 10-én, 16-án és 17-én látható az Erkel Színház Nagyszínpadán.

Október 9-én, a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál részeként mutatják be Szente Vajk rendezésében Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicaljét. Gyöngyösi Levente zeneszerző Mihail Bulgakov szürreális-szatirikus regényéből Hollerung Gábor karmester, a Budafoki Dohányi Zenekar zeneigazgatója felkérésére írt zenés darabot.

A regény több idősíkban játszódó cselekményét és többrétegű értelmezését Gyöngyösi zenéjében is érzékelteti, így jött létre az opera-musical műfaja, amelyben a rock és az opera hangzásvilága keveredik a szovjet éra indulóival és számos könnyűzenei utalással. A darab librettóját Várady Szabolcs jegyzi, aki Bognár Róbert és Schlanger András forgatókönyvírókkal dolgozott közösen. A művet koncertszerű változatban 2017-ben mutatták be a Miskolci Operafesztiválon.

A színpadi ősbemutatót Szente Vajk rendezte, akinek munkája nyomán a musicalek világát idéző, nagyszabású és mozgalmas színpadi produkció született. Az októberi bemutatóban a Magyar Táncművészeti Egyetem korábbi táncosai (koreográfus Túri Lajos Péter) és a Magyar Légtornász Egyesület akrobatái (artista koreográfus Vincze Tünde) is közreműködnek. Mind a jelmezek, mind a díszletek látványvilága a rendező rendszeres alkotótársa, Kentaur munkája.

Az előadás főbb szerepeit Balczó Péter (Mester/Jesua), Sáfár Orsolya (Margarita), Kálmán Péter (Woland), Kovács István (Sztravinszkij/Pilátus), Hábetler András (Berlioz/Kajafás) és Ujvári Gergely (Hontalan Iván/Lévi Máté) alakítják, vezényel Hollerung Gábor. Felvételről közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató Csiki Gábor). A premiert követően A Mester és Margarita október 13-án, 14-én, 15-én, 16-án és 17-én látható az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós-termében.

A négyzetes kép forrása: www.opera.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap
Desiré Central Station 2021 – The History and You
színház

Ki lakik a paraván mögött? Ki lakik a paraván mögött?
Székely Andrea bábrendezővel beszélgettünk
színház

Szentivánéj a Pasaparkban Szentivánéj a Pasaparkban
A Pintér Béla és Társulata Marshal Fifty-Six cím előadásáról
Misima Jukio-Forte Társulat-Szkéné: Az égő ház

Más művészeti ágakról

art&design

A bezártság tere A bezártság tere
Herbert Anikó/Haniko Nubes című kiállításáról
irodalom

Úton lenni boldogság, frontra menni halál Úton lenni boldogság, frontra menni halál
Interjú Fehér Renátóval, a ŠVEJK 100 antológia szerkesztőjével


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés