bezár
 

színház

2021. 10. 06.
Kezdődik a Thealter U21 plusz színházi fesztivál Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kezdődik a Thealter U21 plusz színházi fesztivál Szegeden Határon túli felsőoktatási intézmények művészeti képzésein résztvevő hallgatók mutatják be produkcióikat a XI. THEALTER U21 plusz kisfesztiválon, amely pénteken kezdődik Szegeden.

A nyitónapon a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának két hallgatója lép föl a Régi Zsinagógában. Albert Csilla rendező Máté Angi Mamó című nagysikerű regénye alapján készített azonos című előadást, amelyben a nézők Tatár Zsuzsa pontos és fegyelmezett alakításában ismerhetik meg Angica, a szeretetre éhes kislány történetét. Szántusz Noémi Noya pedig Ajándékul vegyétek tőlem című performanszával érkezik Szegedre. Az előadás szeptemberben Kecskeméten, a Színművészeti Egyetemek Találkozóján elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia díját.

Szkéné színház

Másnap elsőként a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős bábszínészei, Balló Helga, Bíró Eszter, Nagy Tímea és Stekbauer-Hanzi Réka mutatják be a Kezek című bábos etűdöt a Régi Zsinagóga udvarán. Ezt követően a kolozsvári színházi és filmes kar jelenlegi és egykori hallgatói a Nyomokban Sarah Kane 4.48 pszichózist tartalmaz című produkciót játszák. Az izgalmas előadást szintén Albert Csilla állította színpadra.

A kisfesztivál záróelőadása vasárnap este a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem harmadéves bábszínész hallgatóinak színészmesterség vizsgaelőadása, Elzbieta Chowaniec Gardéniája lesz, amelynek rendezője Patkó Éva. Négy egyetemista hallgató - Balló Helga, Bíró Eszter, Nagy Tímea és Stekbauer-Hanzi Réka - fél éven keresztül vizsgálta a családi viszonyokat, most pedig egy hangos, számos húsba vágó kérdést feszegető előadásban négy női sorson keresztül beszélnek a családi kapcsolatok ellentmondásosságáról és a megbékélés fontosságáról.

A fesztivált követően is folytatódnak a MASZK programjai: október 16-án a szegedi Diverz Táncműhely mutatkozik be az Adapt című kortárs-modern táncelőadással, amelynek koreográfusa Szabó Nelli.

Az őszi programsorozat zárásaként az V. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó (SZESZT) két előadása látható a Régi Zsinagógában. Október 21-én Formanek Csaba Senki se mer egyedül élni című, többszörös díjnyertes produkciója egy párkapcsolat történetén keresztül hívja mágikus utazásra a képzelet, az érzékelés és az érzelmek határvidékeire a nézőket. Október 22-én pedig a pécsi Janus Egyetemi Színház (JESZ) tér vissza Szegedre egy klasszikussal: Szophoklész Philoktétész című darabját Zakariás Máté állította színpadra.

Négyzetes kép forrása: www.thealter.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap
Desiré Central Station 2021 – The History and You
színház

Lírai szerepjátékok Lírai szerepjátékok
A Temesvári Stúdió Apró kozmikus félreértés című előadásáról
színház

Szerzői utasításon innen és túl Szerzői utasításon innen és túl
Beckett Zsótér Sándor rendezésében a Szkénében
színház

Két óra Madách bonctermében Két óra Madách bonctermében
Interjú Visky Andrással, az előadás dramaturgjával

Más művészeti ágakról

art&design

Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is
Háttérinterjú Szántó András szerzővel és kulturális stratégiai szaktanácsadóval karrierútjáról, a globális művészeti színtérről és a CEE régió nemzetközi láthatóságáról
irodalom

Úton lenni boldogság, frontra menni halál Úton lenni boldogság, frontra menni halál
Interjú Fehér Renátóval, a ŠVEJK 100 antológia szerkesztőjével
Beszámoló a 11. Frankofón Filmnapok programjáról
gyerek

A feromonpostától a stockholmi állatkert csimpánzfőnökéig A feromonpostától a stockholmi állatkert csimpánzfőnökéig
Vibók Ildi: Állati dumák – avagy hogyan kommunikálnak az állatok?, Pagony, 2021


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés