bezár
 

film

2021. 10. 15.
Miniesemény lesz idén a Primanima
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavaly elmaradt Primanima fesztiválra nevezett alkotások bemutatása céljából született meg a rendhagyó Primanima Mini, amely a Budaörsi Animációs Bázison zajlik október 20. és 24. között. A felnőtteknek és gyerekeknek szóló rövidfilmvetítések mellett, animációs és grafikai foglalkozások, valamint nyílt nap várja a látogatókat.

Az eseményen hazai és nemzetközi fiatal animációs alkotók rövidfilmjeit vetítik (diák-, diploma- és elsőfilm kategóriákban), melyek között ismét számos fesztiválsiker lesz. A Cannes-ban debütáló Tamou egy identitáskeresés története a 20. századi Marokkóban, feszültséggel teli hangi atmoszférával; a szintén itt bemutatott mexikói Mitchelle Tamariz filmje, az Amikor elindulunk a határátlépés komplex kérdéseit lírai szimbolikával teszi átélhetővé. Társadalmi szatíra és formanyelvi bravúr is jellemzi a brit Tony Auberg munkáját, A rakást. Az Annecy-ban fődíjat elnyerő közönségkedvencet, az orosz Naked című filmet is láthatják majd a nézők, amelyben Kirill Khachaturov a motion capture technikát használja fel, hogy egy egyedi látásmódú, a valóságot és a fantáziavilágot összemosó, „utópisztikus realista” filmet hozzon létre.

Tamou

Hagyományteremtő szándékkal a fesztivál ismét nagy hangsúlyt fektet az animációs dokumentumfilmekre, hiszen ennek a két formának a keverése egyre inkább foglalkoztatja a pályakezdő filmeseket. A Locarnót, Torontót és Ottawát megjáró brazil Hús öt különböző nő történetét beszéli el, mindegyiket más-más animációs technikával illusztrálva. A szaklapok szerint Oscar-esélyesnek tartott svájci Kéreg érzékeny, szikár vizuális nyelvvel, vázlatszerű rajzokkal dokumentálja egy idősotthon életét. Shoko Hara rendkívüli emberi viszonyokat dolgozott fel az animáció, dokumentumfilm és az abszurd segítségével. A Csak egy srácban három nő osztja meg intim pillanatait a sorozatgyilkos Richard Ramirezzel való kapcsolatukról és vonzalmukról, akivel az elítélése után levelezni kezdtek.

peel

Kéreg

A Primanima Minire érkezők széles merítést kapnak a magyar animációból is, hiszen a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem és az Illyés Művészeti Akadémia műhelyei is képviselik majd magukat. A fesztiváldíjakat sorra gyűjtő Pá, kis panelom!, A forrás és a torony vagy a Helfer mellett, újabb MOME-s diplomafilmek, mint a szarajevói fesztiválra is beválogatott Reduction és az Annecy-ban zsűri díját elnyert Avant is láthatóak lesznek.

Pá, kis panelom!

A gyerekeknek szóló mesevetítések három korosztályt, az óvodásokat, az alsó és felső tagozatosokat szólítják meg. Itt lesz látható a vibrálóan színes Miért nincs a csigáknak lábuk? című rajzfilm, amiben a meztelen csigák igyekeznek lépést tartani az élet rohamos tempójával a pénzügyi válság kellős közepén. Aliona Baranova Berlinalén startoló filmjében, a Falevélben egy kislány segítségével a hatalmas tengerész visszatalál a gyerekkori emlékeihez – a mese rögtön őszi hangulatba varázsol mindenkit. Fontos és tanulságos történeteket mesél el a Boldog Nagymamákat az idősek iránti szeretetről, valamint a Matilda és a tartalék fej a szülői elvárásokról és a gyerekek iskolai terheiről.

Falevél

Második alkalommal lesz Primanima Teen, vagyis kifejezetten tinédzsereket érintő filmek vetítése, melyet segítő beszélgetés követ majd a program védnökével, Peer Krisztina ifjúsági szakpszichológussal. A program összeállításában fontos szerepe volt annak, hogy a filmek egy köztes nyelvet nyújtsanak fiatalok és felnőttek között, a serdülő és az őket körülvevő társadalom között. Így nem csak kamaszoknak szólnak, hanem azoknak is, akik érteni szeretnék az ő világukat. A barátság, a másikhoz való kapcsolódás, a bántalmazás, a krízishelyzetek megélése mind-mind olyan témák, melyekről nem könnyű beszélgetni, ugyanakkor elengedhetetlen a róluk való közös gondolkodás. A filmek és a beszélgetés ebben igyekeznek a látogatóknak segíteni. A válogatásban látható lesz az Oscar-kvalifikált To the Dusty Sea bábanimáció, amelyben két testvér küzd meg a szüleik válásával, a Devil in the Pocket pedig a csoportnyomás és a bullying kérdését járja körül.

A Primanima Teen programra iskolás csoportok jelentkezését is várják a szervezők a nora@babter.hu címen.

devil

Devil in the Pocket

A vasárnapi családi nyílt napon a mese- és Prima Teen vetítések mellett bemutatják a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér, vagyis a BABtér életét. A gyerekek az animációs és grafikai játszóházban tanulhatnak kreatív trükköket, a felnőttek pedig bepillanthatnak a BABtér képzési portfóliójába, köztük a rajzakadémiába, a művészeti előkészítőbe, a művészeti műhelybe, valamint a diákok alkotásait is kiállítják.

Bemutatkozik a nagyközönségnek a Primanima Print House is, ahol a sokszorosított grafika hagyományos és kortárs művészeti technikáit lehet megismerni és elsajátítani. A részletes program már elérhető a BABtér honlapján, a Facebook-eseményhez pedig itt lehet csatlakozni.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

8. Budapest International Documentary Festival
Ridley Scott: A Gucci-ház
Tiszeker Dániel: Nagykarácsony
18. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Más művészeti ágakról

art&design

Viktoriánus avantgárdok Viktoriánus avantgárdok
Bevezetés a preraffaelita művészetbe – 1. rész
art&design

Hova tűnt a lakástextil? Hova tűnt a lakástextil?
Vélemény az idei Texhibition című kiállításról
gyerek

Lépesméz, zseléprint és papírszív Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről
irodalom

Hétköznapi diskurzusok Hétköznapi diskurzusok
Kovács Viktor és Kovács Dominik voltak a Kötetlenül sorozat vendégei


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés