bezár
 

art&design

2021. 11. 04.
Digitális perspektívák – könyvbemutató az ISBN könyv+galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Digitális perspektívák – könyvbemutató az ISBN könyv+galériában Seres Szilvia „Digitális perspektívák” című kötete művészekkel és szakemberekkel készített interjúkon keresztül vizsgálja a digitális forradalom hazai kulturális és művészeti vonatkozásait. A könyvet november 10-én mutatják be az ISBN könyv+galériában.

Az interjúkötet kutatásának a fókuszában leegyszerűsítve a számítógép és a számítógépes telekommunikáció áll, azaz annak a vizsgálata, hogyan hatott az internet a magyar művészeti és kulturális életre, avagy hogyan is kezdődött el a számítógép és a digitális vizuális kultúra korszaka a magyar képzőművészetben. Az újfajta, egységes reprezentációt megteremtő bináris kód alapú forma univerzális és helytől független alkalmazását a világháló, míg az új lehetőségek megszületését az ember és a számítógép közötti kommunikációs folyamat és a technológia folyamatos fejlődése és változása tette lehetővé. A számítógép szintetizálta a különböző korábbi analóg médiumok tartalmait, kiegészítve azokat új lehetőségekkel.

A könyvben 2014-től 2021-ig készített beszélgetések mutatják be a 90-es évektől napjainkig zajló kreatív folyamatokat, és a hazai digitális kultúra megszületését.

A beszélgetőtársak között van művészettörténész, formatervező, építész, animációs szakember, maszkmester, kreatív technológus, újmédia-művész, kommunikációs szakember. Bár különböző területeken alkotnak, egy közös bennük: mindannyiuk életében egyre meghatározóbb módon van jelen a technológia, mindannyian a digitális tartalomban rejlő lehetőségek kiaknázásával, a mű és a felhasználó/néző közötti interakció létrehozásával foglalkoznak, és közülük egyre többen dolgoznak ma már a kreatív ipar területén.

A könyv interjúalanyai: Barabási Albert-László (fizikus, hálózatkutató), Baróthy Anna (hybrid designer, a S39 Hybrid Design Manufacture alapítója és műterem vezetője), Előd Ágnes (szobrászművész), Gálik Gyöngyi (innováció design mérnök), Juhász András (videóművész), Kangyal András (interakció tervező), Klingl Béla (animációs rendező, a KGB Stúdió alapító vezetője), Lipóczki Ákos (designer), Marinov Gábor (a Limes Superior vezetője, a Puppetworks Animációs Stúdió Technológiai vezetője), Nagy Ágoston (média designer), Nemes Attila (művészettörténész, kurátor), Papp Gábor (kreatív technológus), Peternák Miklós (művészettörténész, a C3 Kulturális és Kommunikációs Alapítvány vezetője), Pohárnok Iván (maszkmester, a Filmefex vezetője, a Studio 4 egyik alapítója), Somlai-Fischer Ádám (építész, médiaművész, a Prezi társalapítója), Szakál Tamás (média designer), Szegedy-Maszák Zoltán (képzőművész), Szentgyörgyi Tibor (CEO, Vision Communications Ltd), Várnagy Tibor (képzőművész, a Liget Galéria alapító vezetője), Waliczky Tamás (animációs és újmédia-művész).

A könyv előszavát Hornyik Sándor írta. Kiadó: Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet. A kötet az Együtt a Művészetért Egyesület közreműködésével jött létre.

A négyzetes kép forrása: Együtt a Művészetért Egyesület

Seres Szilvia: Digitális perspektívák – könyvbemutató
Az esemény november 10-én, 17:30-kor kezdődik az ISBN könyv+galériában. További információk a szerző oldalán és a Facebookon.
Helyszín: ISBN könyv+galéria • 1084 Budapest, Víg u. 2.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Boldogság, gyere haza… Boldogság, gyere haza…
Bihari Ágnes Boldog Kft című tárlatáról
art&design

Realista mágia és objektum-orientált művészet Realista mágia és objektum-orientált művészet
Halász Péter Tamás SOL+ című kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Agyagba szőtt víziók Agyagba szőtt víziók
Rozsda Endre Vallaurisban készített kerámiái és azok hatása az életműben
Egy Asztal Elmozdítása című lakáskiállítás margójára

Más művészeti ágakról

8. Budapest International Documentary Festival
irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel
irodalom

Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig
Kovács Gábor Szegedi Egyetemen tartott technológiakritikai előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés