bezár
 

zene

2021. 11. 15.
Liszt műveinek eddig ismeretlen változatait tartalmazó kiadvány jelent meg
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Liszt műveinek eddig ismeretlen változatait tartalmazó kiadvány jelent meg Liszt műveinek eddig ismeretlen változatait tartalmazó, DVD-ből és hozzá tartozó tanulmánykötetből álló kiadvány jelent meg - tájékoztatta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vasárnap az MTI-t.

A közlemény szerint a Liszt Ferenc műveinek ismeretlen változatai a budapesti Liszt Múzeum archívumából című kiadványt szombaton mutatták be.

Mint írják, a közönség számára eddig nagyrészt ismeretlen Liszt-átiratok értékét emeli, hogy ezeket vagy maga a szerző készítette, vagy kisebb változtatásokat kérve jóváhagyta őket. A DVD-n hallható műveket a Zeneakadémia tanárai adják elő, az egyik felvétel a 2011-es bicentenáriumi fesztiválon készült élő előadás, a többi zenei anyag koncerttermi felvétel, a kísérő szöveg pedig 4 nyelven ad tájékoztatást mind a kéziratokról, mind a művészekről.

A kiadvánnyal együtt a Liszt Múzeum Alapítvány bemutatta Landau Alajos Lisztről készült szénrajzát is, amelyet idén szeptemberben vettek meg Stefan Nebehay bécsi antikváriumából (Wiener Antiquariat). A 68x59 centiméteres szénrajzot Golo Landau aláírással Landau Alajos (1833-1884) 1873-ban készítette.

A portré feltehetően a Zeneakadémia 1873. márciusi megalapítása alkalmából készült, ugyanis Lisztnek vezető szerepet szántak az új intézményben - mutatnak rá a közleményben.

Landau Alajos Pesten született, 1852-től segédtanító volt nép- és városi rajztanítóként dolgozó édesapja mellett. Ezután a Bécsi Képzőakadémián tanult tovább, majd 1859-től a szegedi Reáliskolában oktatott. 1871-ben a vallás- és közoktatási miniszter a németországi rajziskolák tanulmányozására küldte.

Hazatérése után, 1872-től a VI. kerületi Főreáliskolához került rajztanárként. Később szakmai szervezetek tagjaként fő előmozdítója volt az 1875-ös Országos Rajzkiállításnak. 1874 és 1876 között a Tanárképző Gyakorló Középiskolában vezette a rajztagozatot. 1876-tól haláláig magántanárként dolgozott a Műegyetemen.

Kép forrása: kafkadesk.org

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Hargitai András audiovizuális művésszel az Extrasolar című performansz kapcsán
Interjú Optimist Prime-mel és Transibittel
Interjú Káli Gáborral versenyekről, karrierépítésről, zenei együttműködésekről

Más művészeti ágakról

8. Budapest International Documentary Festival
irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel
irodalom

Rosta Rosta
Kísérlet Balassi kötetének rekonstrukciójára 4.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés