bezár
 

zene

2021. 11. 17.
Kamara.hu/2 a Zeneakadémián
Koncert Az eltűnt idő nyomában kamarazenei fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kamara.hu/2 a Zeneakadémián A magyar zenetudományi képzés fennállásának 70. évfordulója alkalmából Az eltűnt idő nyomában címmel kamarazenei fesztivált szervez a Zeneakadémia. A fesztivál művészeti vezetői Simon Izabella és Várjon Dénes. A fesztiválprogram része a Kamara.hu/2 koncert, amit november 19-én 19 órás kezdéssel rendeznek meg – olvasható a Zeneakadémia honlapján.

1840-et Schumann életművében a dalok évének szokás nevezni, hiszen több mint száz dalt írt ekkor. Bámulatosan gazdag érzelmi világ, játékosság, lágyság és heves kitörések jellemzik őket. Gabriel Fauré viszont, akinek zenei stílusa a leginkább hasonlít Proust irodalmi nyelvére, egy „eltűnt” dallam megtalálásával, 15 év alatt, több nekifutásra tudta csak befejezni 1. zongoraötösét. A 20. század egyik legjelentősebb kamarazenei műve, a Kvartett az idők végezetére pedig annak köszönheti szóló, duó, trió és kvartett összeállítású tételeit, hogy a rabságban sínylődő szerző fokozatosan talált rá rabtársai közt a muzsikusokra. És persze izgalmas a zenék belső ideje is: Schumann különálló érzelmeket bemutató dalciklusa térben és időben ide-oda ugráló utazásra visz, míg Messiaen a végtelenséget, a természetfeletti időt zenésíti meg.

A koncert részletes műsora:

Schumann: Liederkreis, op. 39
Schöck Atala (mezzoszoprán), Simon Izabella (zongora)
Fauré: 1. (d-moll) zongoraötös, op. 89
Korossy Vonósnégyes: Korossy-Khayll Csongor, Tóth Kristóf (hegedű), Osztrosits Éva (brácsa), Devich Gergely (cselló) Palojtay János (zongora)

Szünet

Messiaen: Kvartett az idők végezetére
Baráti Kristóf (hegedű), Klenyán Csaba (klarinét), Christoph Richter (cselló), Jonathan Biss (zongora)

Négyzetes kép a leadben: jegy.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Bujdosó Márton
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Beischer-Matyó Tamás válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Bartók György válaszol

Más művészeti ágakról

gyerek

Lépesméz, zseléprint és papírszív Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről
irodalom

Drámák tollal, vitriollal Drámák tollal, vitriollal
Márton László: Bátor Csikó, Kalligram Kiadó, Budapest, 2021.
art&design

Boldogság, gyere haza… Boldogság, gyere haza…
Bihari Ágnes Boldog Kft című tárlatáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés