bezár
 

art&design

2021. 11. 22.
Kiállítások Pécs kortárs galériáiban
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Kiállítások Pécs kortárs galériáiban A Zsolnay Negyedhez tartozó galériákban, a Széchenyi téri Pécsi Galériában, valamint a Zsolnay Negyedben lévő m21 Galériában különleges tárlatok várják a kortárs képzőművészet rajongóit. Nemes Csaba új egyéni kiállítása, az „Alakváltás”, illetve a 180 latin-amerikai műalkotást felvonultató „Fiesta Gráfica” fogadják az ideutazókat.

Nemes Csaba Alakváltás című kiállítása egy több mint harminc éve alakuló életmű áttekintése. A cím arra utal, hogy bár művészete sokféle formát, témát mutatott az elmúlt évtizedben, azok eredőjében mégis felfedezhető egy olyan érdeklődés, ami a műveket összeköti és értelmezi a néző számára is.

Több olyan korszakot mutat be, amelyek megelőzték festészeti elkötelezettségét, illetve, amik szakaszolják munkásságát. Fotó alapú mediális műveinek karaktere a rendszerváltás utáni Magyarország világában gyökerezik, amikor egy átalakuló politikai élet, társadalom és gazdaság korszakát éltük. Ennek a korszaknak az egzisztenciális dilemmái későbbi festményein is visszatértek és témát adtak különböző sorozatainak.

A tárlat több mint száz művön keresztül egy összetett, sokrétegű tükröt tart a közeli és távolabbi múlt történéseit megélt nézőnek. A festészet nyelvén utalásokkal, jelképekkel és képi kommentárokkal szól hozzá identitásunkhoz, ahhoz hogy kik is vagyunk mi? Azért hogy jobban, mélyebben megismerhessük azt a világot, amelyben élünk. November 28-ig látogatható az m21 Galériában.

A Fiesta Gráfica kiállításon Magyarországon most először látható 9 latin-amerikai ország – Argentína, Brazília, Kolumbia, Kuba, Ecuador, Mexikó, Paraguay, Peru, Uruguay – 26 grafikusművészének 180 munkája.

Az eredeti képgrafikák és plakátok karneválja egy távoli világ erőteljes érzelmekben gazdag színeit villantja fel. A féktelen életigenlés és az élet árnyoldalainak és végességének párhozamos együttélése, az erőteljes politikai vélemény kifejezése, a latin-amerikai életérzés és életfilozófia káprázatos színekkel tárul fel számos grafikai munkán, legyenek azok színházi vagy filmplakátok, könyvillusztrációk vagy képgrafikák. A kiállítók között egyéni alkotók és alkotócsoportok is bemutatkoznak az országok hamisítatlan latin hangulatát is megidéző installációs térben.

A kiállítás kurátorai: Michel Bouvet, francia grafikusművész, aki közel harminc éve rendszeresen dolgozik latin-amerikai országokban kiállítóként, kurátorként, nemzetközi grafikai biennálék zsűritagjaként; valamint Daniel Lefort, Franciaország közép-amerikai, paraguayi, perui és uruguayi kulturális tanácsadója.

A kiállítás először a párizsi Latin-Amerika Házban rendezték meg 2019-ben. A Pécsi Galériában, a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítva, december 12-ig látogatható. December 9-én a párizsi kurátor, Michel Bouvet tart tárlatvezetést.

Négyzetes kép a leadben: Fiesta Gráfica enteriőr
Fotó: Tóth László

Fiesta Gráfica
A kiállítás december 12-ig tekinthető meg a Pécsi Galériában. Helyszín: Pécsi Galéria • 7626 Pécs, Major utca 21.

Alakváltás
A tárlat november 28-ig látható az m21 Galériában. Helyszín: m21 Galéria • 7626 Pécs, Felsővámház u. 52.
További információk ezen a linken.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Viktoriánus avantgárdok Viktoriánus avantgárdok
Bevezetés a preraffaelita művészetbe – 1. rész
art&design

Közös pontok keresése Közös pontok keresése
Utóhang a „Having no common past, let’s have a common future” című kiállítás kapcsán
art&design

Realista mágia és objektum-orientált művészet Realista mágia és objektum-orientált művészet
Halász Péter Tamás SOL+ című kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

A bezártság tere A bezártság tere
Herbert Anikó/Haniko Nubes című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Interjú Palojtay János zongoraművésszel a zenei pálya buktatóiról, dilemmáiról, örömeiről
színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
A Prae körkérdése zeneszerzőkhőz: Derecskei András válaszol


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés