bezár
 

art&design

2021. 11. 25.
Gilot100 kiállítás a Várfok Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gilot100 kiállítás a Várfok Galériában Kiállítással tiszteleg Francoise Gilot előtt a francia festő századik születésnapján a budapesti Várfok Galéria szombattól. A Gilot100 kiállításra belépőket Robert Capa Francoise Gilot-ról és Pablo Picassóról készített emblematikus fotója fogadja, majd a tárlat visszatekint egészen az 1930-as évekig, a festőnő fiatalkorába. A retrospektív jellegű tárlatot egy Francoise Gilot és Rozsda Endre barátságát megidéző kiállítás egészíti ki, a Várfok Project Roomban.

A Várfok Galéria 2000 óta képviseli a közép-európai régióban Francoise Gilot-t - emlékeztetett a kettős kiállítás csütörtöki sajtóbemutatóján Kovács Krisztina, a galéria művészeti vezetője, hozzátéve: a budapesti centenáriumi tárlatra Gilot New York-i műterméből is érkeztek képek, csakúgy, mint számos magángyűjtőtől.

Szombaton így egy valóban retrospektív jellegű, az életpályáról teljes képet adó tárlat nyílik a nagyközönség előtt a Várfok utcában - hangsúlyozta a művészettörténész. Kovács Krisztina felidézte: Francoise Gilot-ra sokáig csupán "Picasso múzsájaként" tekintettek, de munkái mára bekerültek a világ legnagyobb múzeumaiba, a Sotheby's egyik idei aukcióján pedig már 1 millió eurónál is magasabb áron kelt el egy festménye.

Francois Gilot kapcsolata tíz évig tartott Picassóval, ez idő alatt a Rozsda Endre után több neves mesterrel, például Georges Braque-kal és Henri Matisse-szal is megismerkedő, fiatal művész igyekezett megtartani saját hangját - mondta el Kovács Krisztina, kiemelve ebből a korszakból Gilot itt látható egyik korai litográfiáját.

Mint hozzáfűzte, 1953-tól Francoise Gilot lett "az egyetlen nő, aki elhagyta Picassót", ami a következő évtizedben erősen rányomta a bélyegét életére és pályafutására is, Picasso ugyanis igyekezett teljesen ellehetetleníteni egykori szerelme érvényesülését.

A hatvanas évekre Gilot egyre inkább elengedte a szigorú vonalvezetést, formái lágyultak, líraibbá váltak. Ekkor készült egyik legnagyobb szabású műcsoportja, a Labirintus-sorozat is, amelyben az őt ért traumákat is igyekezett feldolgozni. Idővel egyre fontosabbak lettek a színek is, Keleti város I-II. című képei Matisse színkezelésének hatását mutatják, ám közben a fekete és a fehér erős kontrasztjára építő tusrajzokat is alkotott az ekkora az Egyesült Államokba költöző festő.

Ázsiai utazásai inspirálták Francoise Gilot nyolcvanas években készített, keret nélküli, "lebegő festményeit", a 2000-es éveket pedig több csendélet és a Bolygó-sorozat néhány darabja reprezentálja a Várfok Galéria kiállításán.

Az utca szemközti oldalán található Várfok Project Room tárlata Francoise Gilot és Rozsda Endre barátságát idézi meg. Kovács Krisztina elmondása szerint Gilot 18 évesen találkozott először Rozsda munkáival, majd rövidesen személyesen is megismerkedett a rá nagy hatást gyakorló magyar festővel. Személyes találkozásukból mély barátság született, Francoise Gilot sokat tanult Rozsda Endrétől, akinek számára ő is inspirációt jelentett - emlékeztetett Kovács Krisztina.

A 2022. január 15-ig látogatható kiállításban két filmet is vetítenek Gilot-ról, de a Várfok Galéria tevei szerint 2022 januárjában a Francia Intézetben Annie Maillis friss, Pablo Picasso és Francoise Gilot című dokumentumfilmjét is bemutatják majd.

A négyzetes kép forrása: www.varfok-galeria.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Posztszocialista épületrombolás vagy „szoc-reál” fenntarthatóság? Posztszocialista épületrombolás vagy „szoc-reál” fenntarthatóság?
Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
art&design

A névtelen Éva és a takargatnivaló A névtelen Éva és a takargatnivaló
Kritika Koleszár Stella Gaztett című kiállításáról a Horizont Galériában
art&design

Több érzékszerven keresztül hatni Több érzékszerven keresztül hatni
Interjú Bubla Évával és Nánay Fannival a Sensing the City eseménysorozatról és a keretet adó PLACCC Fesztiválról, avagy a 2021-es év egyik legérdekesebb művészeti fesztiváljának összegzése

Más művészeti ágakról

Lully–Molière: A kénytelen házasság
irodalom

Legyen egy biztonsági trambulinja az irodalomnak Legyen egy biztonsági trambulinja az irodalomnak
Fehér Enikő volt a Kötetlenül sorozat 12. vendége májusban
színház

A japán színház bűvöletében A japán színház bűvöletében
Beszélgetés Cseh Dáviddal a japán színházról
gyerek

Meséljük együtt az ünnepeket! Meséljük együtt az ünnepeket!
Bajzáth Mária: Kerek élet fája, Lampion Könyvek, 2022


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés