bezár
 

art&design

2021. 12. 14.
Szemlélődési példagyűjteményt adott ki a Kisterem
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szemlélődési példagyűjteményt adott ki a Kisterem „A madarak tapsolnak, amikor felszállnak – Szemlélődési példagyűjtemény” címmel jelent meg művészeti kiadvány a Kisterem kiadásában. A kötet Fusz Mátyás, Kristóf Krisztián és Zalavári András – a galéria által képviselt – képzőművészek azonos című közös kiállításának összegzése.

Fusz Mátyás, Kristóf Krisztián és Zalavári András A madarak tapsolnak, amikor felszállnak – Szemlélődési példagyűjtemény címmel mutatott be kiállítást idén nyáron a Paksi Képtárban. A tárlatra készülve 2019-ben kezdtek el szemlélődési szokásokkal kapcsolatos interjúkat készíteni; barátaikat, ismerőseiket, a kortárs művészeti szcéna fiatal szereplőit és egymást kérdezték mindennapi felismeréseikről, a világ apró részleteire való rácsodálkozásaikról, mániákusnak tűnő játékaikról.

Az interjúk nem elméleti, ideológiai vagy leíró célra készültek, pusztán személyes percepciós játékok, megfigyelési szokások, rögeszmés vizuális tevékenységek archívumaként jöttek létre, konkrét szemlélődési példákra építve. Ezek a világ megértésének olyan apró, de jelentőségteljes szilánkjai, mint például a perspektívával, fénnyel, épített és természetes környezetünkkel kapcsolatos észrevételek. A hétköznapi élet számtalan lehetőséget ad arra, hogy egyszerűen csak jelen legyünk valahol, aktív tevékenység és cél nélkül. A várakozás, a tömegközlekedés használata önmagában megteremti a valóság befogadására alkalmas létállapotot. Vizsgálódásuk során a három művész nem egy adott dolgot keresett, hanem személyes fétiseket, melyek a külvilághoz való viszonyunkat illusztrálják – az egyedüllétben. Az összegyűjtött megfigyeléseket a három művész grafikákkal egészítette ki.

A kiállítással azonos címen 2021 november végén jelent meg a művészeti kiadvány a Kisterem – a művészeket képviselő galéria – kiadásában, amely a tárlat összegzésének is tekinthető. „A Paksi Képtárban megrendezett kiállításunkra végig vázlatként tekintettünk – végcélként egy valóban közös mű, az azóta elkészült kötet lebegett a szemünk előtt” – mondták az alkotók.

A kiadvány kétszáz példát és közel százötven illusztrációt tartalmaz, afféle képzőművészeti "egyperceseket". Nem regény, nem kiállítási katalógus, nem képzőművészeti alkotás – egy percepciós példatár vizuális alapú megfigyelési szilánkokból, melyeket a külvilággal kapcsolatban lehet képekbe és szavakba önteni. A könyvtárgy frappáns gegek gyűjteménye egyedi grafikákkal, melyet lapozgatva az olvasó személyesnek hitt megfigyelései feloldódnak a kollektív élményben.

A négyzetes kép forrása: Kisterem
Fotó: Bilak Krystyna

A madarak tapsolnak, amikor felszállnak – Szemlélődési példagyűjtemény
A kiadvány kapható: Kisterem, Írók Boltja, ISBN könyv+galéria, FUGA Budapesti Építészeti Központ, Láng Téka Könyvesbolt.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

A magány misztikája A magány misztikája
Recenzió Neogrády-Kiss Barnabás Solitude című fotókönyvéről
art&design

A képrögzítés filozófiája A képrögzítés filozófiája
David Claerbout és Ősz Gábor Anticamera című kiállítása a Capa Központban
art&design

A névtelen Éva és a takargatnivaló A névtelen Éva és a takargatnivaló
Kritika Koleszár Stella Gaztett című kiállításáról a Horizont Galériában
art&design

Több érzékszerven keresztül hatni Több érzékszerven keresztül hatni
Interjú Bubla Évával és Nánay Fannival a Sensing the City eseménysorozatról és a keretet adó PLACCC Fesztiválról, avagy a 2021-es év egyik legérdekesebb művészeti fesztiváljának összegzése

Más művészeti ágakról

gyerek

Történetmesélés verssel és rakétával Történetmesélés verssel és rakétával
A Bolygó Bogozó negyedik beszélgetéséről
Lully–Molière: A kénytelen házasság
gyerek

Bármiről IS egy könyv jut az eszembe Bármiről IS egy könyv jut az eszembe
Interjú Balázs Eszter Annával, a Lampion Könyvek főszerkesztőjével
irodalom

Zsolozsma téri bábszínház Zsolozsma téri bábszínház
Balassa Krisztián: Marionett fenomenál, Kalligram kiadó, Budapest, 2021.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés