bezár
 

zene

2022. 04. 10.
A Szent Efrém Férfikar budapesti és debreceni húsvéti koncertje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szent Efrém Férfikar budapesti és debreceni húsvéti koncertje A Szent Efrém Férfikar és Lovász Irén áprilisban Budapesten és Debrecenben is húsvéti koncertet ad.

Az előadók három nemzet zenéiből állították össze a műsort, amelyben magyar, orosz és ukrán imák, szakrális énekek hangzanak el a nagyböjti, a nagyheti és a húsvéti repertoárból. A műsorban helyet kapnak palócföldi, erdélyi, moldvai csángó népénekek, amelyekhez kifejezetten erre az alkalomra készített közös feldolgozást a férfikar és Lovász Irén.

Elhangzanak a Kárpát-medencei görögkatolikus és a bizánci énekhagyomány nagyböjti és húsvéti énekei is, így adva egy kultúrákon átívelő összképet a kereszténység legfontosabb ünnepéről. A hagyományokhoz híven két dalt a közönség is együtt énekelhet majd az előadókkal - közölte az együttes az MTI-vel.

A húsvéti koncertet április 21-én a Kálvin téri református templomban, április 23-án a debreceni Szent Anna-székesegyházban hallhatja a közönség.

A nyolctagú Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. A férfikar névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) - akit már kortársai a Szentlélek hárfája megtisztelő címmel illettek - feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az "igaz útra". A Szent Efrém Férfikar missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását, így egyfajta béketeremtő szerepük van a Kelet és a Nyugat között.

A négyzetes kép forrása: https://www.youtube.com/user/SzentEfremFerfikar/videos

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Magala Ronnie válaszol
Interjú Szabó Dániellel külföldi érvényesülésről, versenyzésről, a siker lehetséges jelentéseiről
Balogh Máté és Tornyai Péter kantátáinak előadása
Lully–Molière: A kénytelen házasság

Más művészeti ágakról

irodalom

Urbán Bálint: Obscuro, FISZ, Budapest, 2020
Interjú az idei Év Gyerekkönyve Díj egyik HUBBY különdíjasával, Pacskovszky Zsolttal
art&design

Háttérinterjú Deák Erikával, a Deák Erika Galéria alapítójával a hazai művészeti képzésről, a pályakezdők lehetőségeiről és arról, hogy mit jelent galeristának lenni


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés