bezár
 

art&design

2022. 04. 21.
Variációk emlékműre
Kortárs művészeti megemlékezés a járvány áldozatairól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Variációk emlékműre A Covid-19 járvány áldozatairól való megemlékezésként és a járvánnyal kapcsolatos társadalmi szolidaritást erősítendő Budapest Főváros Önkormányzata egy, a kortárs művészet eszközeivel létrehozott ideiglenes emlékmű állítását tervezi 2022. április 29. és május 1. között a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

Az esemény tengelyét három ismert járványoszlop, Pest, Buda és Óbuda kiemelkedő emlékművei képezik, ezek jelölik ki a kortárs emlékezés helyeit. A Főváros területén, a Szervita téren, a Szentháromság téren illetve a Szentlélek téren álló járványszobrok fogadalmi emlékművek voltak, a 17-18. században a pestisjárványok túlélése miatt érzett hálából emelte őket egy település vagy közösség. Jelenlétük állandó, a városkép szerves részei, de eredeti funkciójuk elhalványult, a rajtuk látható járvány- vagy pestisszentek (Borromei Szent Károly, Szent Rókus vagy Szent Rozália) alakjai mára már kevésbé ismertek.

E több száz éves emlékhelyek most a kortárs emlékezés helyévé válnak: az általuk megnyitott időkapun saját jelenünkbe érünk. A  készülő, tavasszal három napon át látható emlékmű egy eseménysorozat, anyagát mozdulatok és hangok alkotják, emlékművé pedig az emlékezők által válik. 

Gryllus Ábris és Somló Dávid tervezett munkája (Minden Nap) egy húsz, a magyarországi megyéket jelző oszlopon elhelyezett hangszóróra írt zenedarab, amely a koronavírus járvány magyarországi napi adatait zenei paraméterekre átfogalmazva teremt a befogadót körbeölelő zenei és közösségi élményt. 

Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely) zenei performanszának (Eloszlás) partitúráját a járványgörbék adják, ezt egyfajta spirométerként (tüdőkapacitás-mérő eszköz) működő, egyszerű fúvós hangszereken szólaltatják meg professzionális és amatőr zenészek, elsősorban fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű felnőttek, hullámzó hangszőnyeget képezve a tereken. 

Mészáros Máté táncos-koreográfus előadása (A távolság mechanikája) közel harminc középiskolai diák, valamint kortárs táncosok együttműködésével valósul meg. A járvány miatt alapvetően értékelődtek át a közelség és távolság fogalmai. A kényszerű távolságtartás miatt felértékelődött a jelenlét, de a közelséget félelmek járták át, sokunknak okozva nehezen feldolgozható feszültséget. Ennek a feszültségnek a megragadása és letevése, valamint a személyes és a közösségi kapcsolatok vizsgálata is a darab építőkövei. 

A Variációk emlékműre Budapest Főváros Önkormányzatának kezdeményezésére, a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria koordinációjával a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósul meg. 

Kép: Facebook

Az előadások napi bontása:

2022. április 29. (péntek)
16.00 Mészáros Máté: A távolság mechanikája – Szentháromság tér 
17.00 és 18.00 Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap – Szervita tér 
19.00 Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás – Szentlélek tér 

2022. április 30. (szombat) 
11.00 Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás – Szervita tér 
16.00 Mészáros Máté: A távolság mechanikája – Szentlélek tér 
18.00 és 19.00 Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap – Szentháromság tér

2022. május 1. (vasárnap) 
11.00 Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás – Szentháromság tér 
16.00 Mészáros Máté: A távolság mechanikája – Szervita tér 
17.00 és 18.00 Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap – Szentlélek tér 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Gondolatok Kondor Attila kiállításáról a Képezőben
art&design

Retrospektív írás az „Osztapenko maradhat? – Köztéri politikai szoboráthelyezések Budapesten 1990–1993 között” című kiállításról
art&design

Recenzió Neogrády-Kiss Barnabás Solitude című fotókönyvéről
art&design

Fiatal művésznők térhódítása az absztrakció világában

Más művészeti ágakról

Vaktérkép
Fazakas Péter: A játszma
Borda Réka: Égig érő csalán, Scolar kiadó, Budapest, 2022.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés