bezár
 

színház

2022. 04. 19.
A hírhedt nőcsábász újabb ámokfutása
Don Juan a Szkéné Színház színpadáról hódítja meg nézőit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hírhedt nőcsábász újabb ámokfutása A Szkéné Színház, valamint a Komáromi Jókai Színház (Artis – Jókai Polgári Társulás) koprodukciójaként mutatják be 2022. április 22-én és 23-án 19.00 kor a Szkénében Fekete Ádám és Nagy Péter István Don Juan, vagy az apák kínja című kortárs komédiáját. Újragondolásukban ugyan feltűnnek a korábbi feldolgozások szereplői, de ezek a karakterek csak kontúrjaikban emlékeztetnek elődeikre, a történet maga mind stílusában, mind történetvezetésében a 21. század problémáira reflektál.

Vajon mi a titka Don Juannak? Miért tér vissza folyton a művészeti alkotásokban, miért bukkan fel újra és újra kalandos történeteivel ez a lázadó élvhajhász, akinek minden érverése egy újabb szerelem hajnala? Don Juan a múló pillanat művésze, aki mindenből játékot űz, minden elvet, gondolatot magáévá tesz - ha nem másért, akkor azért, hogy így ellenkezzen velük. Don Juan műtermében semmi sem szent. Úgy ölt magára különféle identitásokat, mint rá öntött jelmezeket. Zsonglőrködik velük - ahogy az útja során felbukkanó emberekkel is, akik lényegileg számára talán nem is emberek, hanem statiszták, szerepek, arcmaszkok és nézők - az életműve szemlélői. Don Juan nem Don Juan, hanem valaki, aki Don Juant játszik - mindig mást, mindig ugyanazt: Don Juan számára az élet vég nélkül kombinálható lehetőségek együtt állása. Don Juan a nevetésben rejlő gyönyör és szabadság, Don Juan az ellenszegülés a halandóságnak, ami mégis beteljesíti a saját és az egész világ végét. És minderről tud, anélkül, hogy érdekelné. Don Juan önmaga tragikus kísérlete.

Szkéné színház

„egyáltalán szerettem-e <> valakit valaha, / vagy csak a szenvedély bukását besötétítő villanás volt-e / minden?"

Mészöly Miklós: Műhelynaplók

dj 1

Az előadás, melyet Nagy Péter István fiatal rendező állított színre egy újszerű feldolgozása a Don Juan mitológiának. A hírhedt nőcsábász ebben az ízig vérig 21. századi újragondolásban már nem egy szenvedélyes nőcsábász: az ő belső kínja és ámokfutása, sodródása középpontjában nem a nő áll, hanem az értékvesztett fiatal férfi, aki nem lát apai példaképet, sem mintát maga előtt, s egy végletekig gátlástalan rohanásban próbálja meglelni önnön határait.
A szöveg újszerűsége mellett az előadás vizualitása, játékstílusa is egy olyan új színházi szemléletet képvisel, amely talán a fiatal közönséget is megszólítja.

dj2

Az előadás a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás által meghirdetett, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program részeként megvalósítandó Kisprojekt Alap (KPA) pályázati felhíváson belül kerül megvalósításra, melynek célja a közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása.

A Komáromi Jókai Színház és a színház mellett működő ARTIS – JÓKAI polgári társulás számára nagyon fontos ez az előadás a Szkénével való közös munka miatt is. Ez a projekt így túllép a regionális korlátokon, az országhatárokon, s visszaigazolja azt a törekvésünket, hogy a minőségi művészi alkotások szélesebb közegben, nagyobb régióban is megállják a helyüket, így a jövőben is a magas művészi mércét szeretnénk elsődleges szakmai célunkként megfogalmazni.

A Don Juan, avagy az apák kínja címet viselő projekt célja a határon átnyúló közös kulturális tevékenységek rendszeres fenntarthatóságának biztosítása, a szakmai tevékenység feltételeinek megteremtése és az értékes színházművészeti alkotás népszerűsítése.

A projektben résztvevő partnerek: a komáromi Artis – Jókai polgári társulás (mint vezető partner), aki a Komáromi Jókai Színház elkötelezett támogatója, és akinek célja minden koprodukció támogatása a színházi tevékenységek területén. A Komárom Jókai Színházzal (mint határon túli partnerrel) a közös koprodukcióként létrejövő határon átnyúló együttműködés a cél a Don Juan, vagy az apák kínja c. színházi előadás létrehozásával. 

További információ a www.artisjokai.sk oldalon találhatók.

„Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.”

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

www.skhu.eu; www.rdvegtc-spf.eu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Shakespeare 37 sorozat második évadának záróepizódjai
színház

A The Sigmund Freud Show a Szkéné színpadán
A Mohácsi testvérek Mágnás Miskája a 6szín Teátrumban
színház

Tóték a Kelet-Nyugati Alkotóműhely előadásában

Más művészeti ágakról

Első alkalommal adták át a Jerger Krisztina-díjat
A Poszthumanizmus és... sorozat újabb eseménye
Péterfy Gergely – Nagy Ervin: Robotmese. Lampion Könyvek, 2022
Borda Réka: Égig érő csalán, Scolar kiadó, Budapest, 2022.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés