bezár
 

zene

2022. 04. 19.
Turán Road Show a Török Kulturális Intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Turán Road Show a Török Kulturális Intézetben Turán Road Music címmel előadással egybekötött etnikai zenei koncertet rendeznek április 20-án, szerdán a budapesti Yunus Emre Török Kulturális Központban.

Az esemény Dél-Szibéria és Észak-Turkesztán zenei kultúrájába kalauzolja el az érdeklődőket. A koncert előtt Sántha István és Somfai Kara Dávid tart előadást – közölte az MTI.

Mint írták, a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején Dél-Szibériában a sámánizmus helyi gyakorlatait folytató altaji, tuva, tofa és nyugati burját emberek körében készítettek felvételeket. A zenei anyagokon hallható előadók még a második világháború előtt születtek, amikor az itt élők többsége nomád életmódot folytatott, amely hatással volt gondolkodásukra és az élethez való hozzáállásukra.

"A zene olyan kor lenyomata, amikor még nem tört be a digitális kultúra e térségbe. A zenészek nem youtube-ot hallgatva, hanem őseiktől álmukban vagy hipnotikus állapotban, transzban tanulták mesterségüket. Előadásunk olyan, mint egy, a térséget átszelő road music" - szerepel az esemény ajánlójában.

Sántha István és Somfai Kara Dávid a 2017 és 2019 közt folytatott utazásaik során a magyarokkal és kunokkal rokon népeket keresték fel északnyugat-délkeleti irányban átszelve azt a térséget, amely az Ural-hegység déli részétől az Aral-tó és a Turáni-alföld érintésével a Tien-san északi részéig terjed. Utazásaik egyik célja az volt, hogy betekintést nyerjenek az ott élő népcsoportok (a baskírok, karakalpakok, orosz óhitűek, özbékek, kazakok és kirgizek) zenei kultúrájába.

Az előadás kísérő koncertjén altaji, tuva, kirgiz és magyar hőseposz részletek hangzanak el dobbal, fúvósokkal és topsúr hangszeres játékkal. A belépés ingyenes, de a részvételi szándékot a budapeste@yee.org.tr címen előzetesen jelezni kell.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Megjelent a Csaknekedkislány új albuma
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Szentpáli Roland válaszol
Interjú Váradi Helgával kapcsolatépítésről, tanulmányokról, művészeti ágak összekapcsolásáról
Iamyank lemezbemutató koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Dubinyák Réka: Ali, a magyar jezidi
Interjú Szabó Tibor Benjáminnal
Szabó Márton István: Betonszféra, Scolar kiadó, Budapest, 2022.
Vít Klusák Örökre szóló pillanat című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés