bezár
 

zene

2022. 04. 27.
Virtuózok a Magyar Zene Házában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Virtuózok a Magyar Zene Házában Plácido Domingo elnökletével kiválasztották azokat a fiatal tehetséges zenészeket, akiknek kiemelt nemzetközi menedzsmentet biztosít majd a Virtuózok. A Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottsága által 2022-ben kiválasztott fiatal között van a 19 éves Boros Misi (zongora, a Virtuózok első évadának korcsoportgyőztese); a 16 éves Daniel Matejca (hegedű, a 2021-es Virtuózok V4+ cseh győztese) és a 14 éves Teo Gertler (hegedű, a 2020-as Virtuózok V4+ különdíjasa). A bizottság döntése alapján különdíjban részesült Lugosi Ali klarinétművész, a Virtuózok első abszolút győztese; Ryan Martin Bradshaw zongoraművész, a Virtuózok V4+ (2021) 14 éves szlovákiai győztese; Eduard Kollert hegedűművész. A Virtuózok Kamaraegyüttes a zsűri kiemelt különdíját kapta.

Első alkalommal ült össze a neves hazai és nemzetközi zeneművészekből és a tehetségmenedzsmentben nagy gyakorlatot szerzett szakemberekből álló Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottság, melynek elnöke a Virtuózokat évek óta segítő Plácido Domingo operaénekes-karmester. A bizottság tagja volt Keller András hegedűművész, karmester; Bogányi Gergely zongoraművész, Clara Dent oboaművész, Petar Culic gitárművész, Marta Domingo operaénekes, Hollerung Gábor karmester, Eckhardt Gábor zongoraprofesszor, Kohán István klarinétművész-tanár és Simon Jones executive producer, a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiájának tagja (International Emmy).

A Magyar Zene Házában tartott kétfordulós meghallgatásra szakemberekből álló grémium javaslata alapján kaptak meghívást azok a magyar és külföldi résztvevők, akik a Virtuózok különböző évadaiban már bizonyítottak. Színpadra lépett a Virtuózok Kamaraegyüttes is. Az előjátszás célja az volt, hogy a nap végén a bizottság kiválassza azt a 3 tehetséget, akik bekerülnek a Virtuózok Nemzetközi Tehetséggondozó Programjába. A kiválasztottaknak Harvey Goldsmith világhírű producer és promoter, a horvát csellista Hauser és Simon Jones executive producer, a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiája tagja (International EMMY) vezetésével, valamint a következő két évadban a Virtuózok nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül kiemelt fellépéseket szerveznek.

A különdíj egy-egy szólókoncert-lehetőség, valamint egy, a bizottság magyar elnöke, Keller András Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója által felajánlott mesterkurzus.

Plácido Domingo a meghallgatás végén e szavakkal értékelte az ifjú művészek teljesítményét: "azok, akiket ma meghallgattunk, mindannyian a klasszikus zene kiemelkedő nagy tehetségei. Nagyon nehéz volt néhányat kiemelni közülük, hisz mind nagyszerű fiatal művész, korosztályuk legjobbjai. Köszönjük a fiataloknak, hogy ekkora szorgalommal, alázattal és kitartással szolgálják a művészetet és általuk tovább él és virul a klasszikus zene."

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
Interjú Jókay Kristóffal, a KERET blog főszerkesztőjével

Más művészeti ágakról

Martin Scorsese: Megfojtott virágok
építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés