bezár
 

art&design

2022. 06. 21.
Múzeumok éjszakája Szolnokon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múzeumok éjszakája Szolnokon Tárlatvezetések, fegyverzettechnikai bemutató, jelmezes felvonulás, filmvetítések és koncertek is szerepelnek a Múzeumok éjszakája programjában Szolnokon, amely a rendezvénysorozat kiemelt vidéki helyszíne idén.

A városban 23 intézményben várják változatos programokkal a látogatókat, ezen kívül idén első alkalommal 9 Szolnok-környéki település is csatlakozott az eseményhez, összesen több mint 150 programot szerveznek. Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ szervezésében, a Hild téren tartott megnyitó után fellép a Légierő Zenekar Szolnok, majd zenés komédia következik színészekkel, gólyalábasokkal. Ezen a napon rendezik meg a szolnoki csatát megidéző, idén márciusban elmaradt hagyományőrző hadijátékot is a Tisza-parton. 

A Damjanich János Múzeum munkatársai tárlatvezetésekkel, szakmai előadásokkal, múzeumi könyvtárlátogatással, koncertekkel, táncelőadásokkal és játszóházzal készülnek. Délután Még egy sor medve címmel Talyer Patrick festőművész munkáiból nyílik kiállítás, este a művész tárlatvezetést is tart. A nap során Révi Norbert szobrászművész a Szolnoki Képtárban Két zseni a világháború árnyékában: Aba-Novák és Borbereki címmel tart előadást.

A Szolnoki Galériában június 25-ig két kiállítás is várja a látogatókat. Az Átkelők a túlvilágra - Két gepida temető a Közép-Tisza mentén című régészeti tárlat a földszinten tekinthető meg, az épület karzatán pedig Szenes Hanna, a holokauszt egyik mártírjának emlékére rendezett vándorkiállítás látható. A Tabáni Tájházban egyebek mellett tárlatvezetéssel, kézműves műhellyel és mesedélutánnal várják az érdeklődőket. A Jubileum téri MÁV óvóhelyen folyamatos tárlatvezetés lesz, bemutatják a mobil labor műszereit, tevékenységét. A Máv Vagon Vasúti Jármű Gyártó és Javító Kft. szolnoki járműjavítójában az érdeklődők szakszerű kísérettel megnézhetik a felújított, több mint 115 éves, muzeális értékű víztornyot vagy a kevésbé közismert óvóhelyet, továbbá bepillantást nyerhetnek az IC+ kocsik összeszerelésébe, és megnézhetik a régi, üzemen kívüli kovácsműhelyt.

A Milléri Szabadtéri Vízügyi Kiállítóhelyen tárlatvezetés lesz, a nyitvatartás ideje alatt a gőzgép működéséről és a kubikusok életéről szóló filmeket is vetítenek. A szolnoki Pelikán parkolóban veteránjármű-kiállításra várják az érdeklődőket, a rendezők, akik járműveikhez illő korhű ruhákat vesznek, előadásokkal is készülnek. Az Ormos Imre parkban ki lehet majd próbálni a 3D-s nyomtatót, egy-egy elektromos rollert vagy gépjárművet, bemutatják a kriptovaluta-bányászatot és a bitcoint is. A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban is tartanak tárlatvezetéseket. A pilótapont, a 4D mozi, a MiG-29 szimulátorpark, a 3D karika és a csúszópálya mellett katonai kiképzőpálya, valamint tematikus játszótér várja az érdeklődőket.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjteményében lesz látható az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezetének ejtőernyősfelszerelés-bemutatója, a látogatók kipróbálhatják a MH 86. SZHB által kitelepített repülőgép-szimulátort. Emellett az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár statikus fegyverzettechnikai bemutatóját is meg lehet majd tekinteni. Szolnokon a résztvevők bejárhatják az idén 111 éves Breuer-villát, amely ma TESZ székházként működik, valamint helytörténeti séta indul az egykori Tünde Cukrászda (jelenleg Black Cat Cafe) elől. A 120 éves Szolnoki Művésztelepen betekinthetnek az érdeklődők a művészek műtermeibe, de előadások és koncertek is lesznek.

A Szolnoki Szigligeti Színház Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg. A Nemzeti Színház "Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom" című Törőcsik Mari-kiállítása az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ első emeletén lesz látható. A víg özvegy című nagyoperettet az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ színháztermében lehet majd megtekinteni. 

A szolnoki vasútállomáson tárlatvezetés mellett lesz megtekinthető a Szolnoki Vasúti Almárium című vasúttörténeti kiállítás. Emellett vasúti utazási "okmányokat" készíthetnek a vállalkozó kedvűek. A TiszapArt Moziban a Hangfoglaló Program támogatásával létrejött tárlat lesz látható Szalay Zoltán rockzenei képeiből, valamint filmvetítésre is várják az érdeklődőket. A vasútállomás melletti toronyház tetején természettudományos előadásokat tartanak majd, lehetőség nyílik távcsöves megfigyelésre is a tetőről derült idő esetén. Az érdeklődők megismerhetik a szolnoki városháza épületének történetét és a mindennapokban a látogatók elől elzárt helyiségeket is. A könyvtárakban akciós beiratkozási lehetőség lesz. A Verseghy Ferenc Könyvtárban előadások, bábjáték, társasjátékok, Szent Iván-éji szerelmi jósda, jelmezes felvonulás, boszorkány szépségverseny is szerepel a programok között. A Hild Viktor Könyvtár és Közösségi Tér épületében a Honvéd Kulturális Egyesület szolnoki tagozatának kiállítása lesz látható. 

A felújított Belvárosi Szentháromság Templom és Rendházban, valamint a Szolnoki Református Templomban épületvezetésekkel várják az érdeklődőket. A Mártírok Templomában folyamatos tárlatvezetés lesz és bemutatják a legismertebb izraelita személyiségeket.  Idén kilenc Szolnok-környéki település is csatlakozott az eseményhez: Abony, Besenyszög, Kengyel, Kőtelek, Martfű, Rákóczifalva, Szajol, Tiszaföldvár, Újszász.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Neked már megvan a heti Praedád?
art&design

Háttérinterjú Deák Erikával, a Deák Erika Galéria alapítójával a hazai művészeti képzésről, a pályakezdők lehetőségeiről és arról, hogy mit jelent galeristának lenni
Első alkalommal adták át a Jerger Krisztina-díjat
art&design

Háttérinterjú Balogh Máté Andrással, a kortársPRos Kft. és az Art is Business Egyesület alapítójával a kulturális és a forprofit szféra egymásra találásáról, igényekről és lehetőségekről

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhőz: Mezei Szilárd válaszol
Interjú az idei Év Gyerekkönyve Díj egyik HUBBY különdíjasával, Pacskovszky Zsolttal
Transzdiszciplináris Traumatudomány: Trauma Kortárs és Történeti Perspektívákon Keresztül címmel angol nyelvű, nemzetközi nyári egyetem a CEU budapesti kampuszán, 2022 július 11-16.
Peter Handke: Kísérlet a fáradtságról, Typotex, Budapest, 2022


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés