bezár
 

art&design

2022. 08. 11.
Mozgóképfelvétel került elő Ország Liliről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mozgóképfelvétel került elő Ország Liliről Eddig ismeretlen, színes tévéfelvétel került elő Ország Liliről, a 20. század második felének egyik legjelentősebb magyar képzőművészéről.

Ez idáig a kutatók is úgy tudták, hogy nem létezik semmilyen mozgóképes felvétel Ország Liliről - hangsúlyozza a most felfedezett televíziós interjú jelentőségét a Fidelio.hu által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény.

Ország Lili pályája az 1950-es évek szellemi szabadságot nélkülöző korszakában indult. A nehéz körülmények között alkotó művész az Állami Bábszínházban talált menedékre, ahol kezdetben díszletfestőként, majd 1960-tól haláláig díszlet- és jelmeztervezőként, a festőműhely vezetőjeként dolgozott. Illusztrált mesekönyveket, gyermeklapokat is, miközben folyamatosan, szinte éjjel-nappal festett egy harminc négyzetméteres lakásban.

"Soha senki nem látta őt festeni, még az édesapám sem, aki az egyik legjobb barátja volt. Számára az alkotás egy egészen különleges állapotot jelentett. Éppen emiatt senki nem tudja, hogy valójában milyen technikával munkálta meg a felületet, hogyan kente és kaparta vissza a festéket" - idézi a közlemény Kolozsváry Marianna művészettörténészt, aki gyerekkora óta jól ismerte a festőt.

A Fidelio.hu által Kiss Dániel Áron műgyűjtő segítségével felkutatott, 1977-ben készült, néhány perces, televíziós interjú az online kulturális magazin YouTube-csatornáján, a https://www.youtube.com/watch?v=xPks2Pgi2yg linken érhető el.

A négyzetes kép forrása: kieselbach.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Szalay Péter 41. születésnapját ünneplő kiállításáról
art&design

Tudósítás Nádas Péter és Szűcs Attila beszélgetéséről a Deák Erika galériában
art&design

Tudósítás Pierre Vasarely könyvbemutatójáról a PesText-en
art&design

Győri Blanka gondolatai* Joó Irma munkáiról

Más művészeti ágakról

Desiré Central Station 2022 – No Filter
irodalom

Az Irodalmi Szemle legújabb lapszámbemutatójáról
Ugrin Julianna és Vizkelety Márton: A döntés


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés