bezár
 

zene

2022. 08. 12.
Haydn zenei tréfája is felhangzik a Tihanyi Apátságban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Haydn zenei tréfája is felhangzik a Tihanyi Apátságban Az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására érkezik Tihanyba augusztus közepén a világhírű  Marmen Quartet. Az első magyarországi koncertjét adó brit vonósnégyes a Tihanyi Bencés Apátság templomában lép fel, tájékoztatták a szervezők a prae.hu művészeti portált. Az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.    

A londoni Royal College of Music-on 2013-ban alakult Marmen Quartet  a világ számos országában megfordult már, de most első alkalommal látogatnak el Magyarországra. A vitalitásáról és szenvedélyes játékáról híres vonósnégyes idei európai koncertsorozatának megkerülhetetlen szerzője Joseph Haydn, ezzel is tisztelegve a zeneszerző születésének 290. évfordulója előtt. Az évforduló adja az apropóját a zenekar tihanyi koncertjének is, mely az Esterházy Magyarország Alapítvány és a Tihanyi Bencés Apátság idén induló együttműködésének keretében valósul meg. (A közös kulturális tevékenység első állomása a júniusban megnyílt és szeptember végéig látogatható Ereklye, Haydnkopf kiállítás volt, mely Haydn ellopott koponyájának bizarr történetét dolgozta fel öt fiatal kortárs magyar képzőművész reflexiói révén.)

A Tihanyi Bencés Apátság templomában rendezett augusztus 18-i koncert programjában a Haydn tréfás kedvét bizonyító és magyar vonatkozásokkal is bíró Haydn B-dúr vonosnégyes (Op 64/3) mellett Salina Fisher és Johannes Brahms egy-egy szerzeménye is felcsendül. 

A Marmen Quartet rendkívüli elismerésre és hírnévre tett szert az utóbbi években, elképesztően életerős és szenvedéllyel teli előadásmódjuknak köszönhetően. 2019-ben el is nyerték mind a Bordeaux-i, mind a Banff-i Nemzetközi Vonósnégyes Verseny fődíját.

A koncert 19.30-kor kezdődik, a belépés ingyenes.

Fotocredit: Marco Borggreve

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Jean-Jacques Rousseau zeneszerzői munkássága
Interjú Vizin Viktóriával eltérő kulturális tapasztalatokról, a külföldre költözés fontos állomásairól
Hódítás az operában

Más művészeti ágakról

Piros orr mesék - kötetbemutató
Desiré Central Station 2022 – No Filter
Mark Mylod: A menü
Ugrin Julianna és Vizkelety Márton: A döntés


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés