bezár
 

zene

2022. 09. 24.
Budapesti Fesztiválzenekar a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapesti Fesztiválzenekar a Müpában 2022. október 6-án egy orosz koncertélményben lehet részünk a Müpában a Budapesti Fesztiválzenekar jóvoltából – olvasható a Müpa honlapján.

Orosz karakterek jelennek meg a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén olyan szerzőktől, akik számára nem volt könnyű a komponálás. A szólót a The Guardian kritikusa szerint „közvetlen és őszinte” Alina Ibragimova játssza, a koncertet a BFZ rendszeres vendégkarmestere, a Berlini Német Szimfonikus Zenekar és a Glyndebourne Festival Opera zeneigazgatója, Robin Ticciati vezényli.

Hiányzásai miatt kirúgták, de tehetségének köszönhetően visszavették. Őt kérték fel a Tűzmadár komponálására, de nem volt hajlandó egy éven belül megírni. Kiváló képességei voltak, de szorgalom híján csekély életművet hagyott hátra. A saját mesevilágában élő Ljadovot mindössze három művéről ismeri ma a világ. Az elvarázsolt tó egyszerre idézi a Kalevala egyik legendáját és festi le egy orosz tó érintetlen, tündér lakta vidékét. 1917. az orosz történelem egyik legforrongóbb éve volt, az események elől vidékre vonuló Prokofjevnek pedig az egyik legtermékenyebb időszaka. Ekkor tért vissza 1915-ben felvázolt „töprengő” dallamához, amely végül háromtételes hegedűversennyé nőtte ki magát. A darabban szokatlan módon két lassú tétel fog közre egy gyorsat. I. szimfóniájának bukása óriási törést okozott Rachmaninov pályáján, mintegy húsz évig nem is alkotott a műfajban. A II. szimfónia után újabb tíz évnek kellett eltelnie, hogy a Luzerni-tónál lévő villájában 1935 nyarán elkezdje a III. szimfónia komponálását. „Befejezve. Hála Istennek!” – írta a kottára egy évvel később.

A kép forrása: www.mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Váradi Helgával kapcsolatépítésről, tanulmányokról, művészeti ágak összekapcsolásáról
Barabás Lőrinc szólóestje a pécsi Szabadkikötőben
The Trousers: Animal Gun lemezbemutató, A38, 2022.11.12.

Más művészeti ágakról

Izsó Zita: Bekerített erdő, Scolar Kiadó, Budapest, 2022
gyerek

A klasszikus mese új köntösben
gyerek

Népmesevetítés, kiállítás, kézműves program és bábszínház a Cinema MOM-ban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés