bezár
 

színház

2022. 09. 23.
A Tünet Együttes az Örkény Stúdióba költözik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Tünet Együttes az Örkény Stúdióba költözik A tünetegyüttes - avagy a függetlenek tündöklése és című előadás Magyarország elmúlt tizenöt évét mutatja be egy független színházi társulat szemüvegén keresztül. A Tünet Együttes művészeti vezetője, Szabó Réka a társulat személyes és szubjektív történetét a független előadó-művészet tágabb kitekintésű krónikájába ágyazva viszi színre csapatával –öniróniával, megrendítő őszinteséggel adva látleletet a Magyarországon zajló folyamatokról, egy kis művészcsapat küzdelmeiről, a “független” lét nagy kérdéseiről. A Trafóban 2019-ben bemutatott és négy éven át futó előadás újragondolt, felújított változata októbertől az Örkény Stúdióban látható.

A független előadó-művészek története a rendszerváltástól kusza mindennapjainkig. Gyárlátogatás a kulisszák mögé. Múltunk, jelenünk, jövőtlenségünk szimbolikus. Felettünk dübörög a nagyszínpad, mintha minden rendben lenne. A független alkotók története mindenkié, aki mára elvesztette viszonyítási pontjait. Egy ország tünetegyüttese.

Szkéné színház

A három alapítótag, a 20 éve együtt dolgozó Szabó Réka, Szász Dániel és Gőz István a társulat történetét meséli el és kínálja fel egy közösségi élmény létrehozására. Cél a saját – szűkebb és tágabb – helyzet értelmezése. Hogyan érdemes folytatni a munkát, amikor a csapat tünetegyüttese egyben az ország tünetegyüttese is?

„Nem a Tünet Együttes sorsa érdekes első sorban, hanem az a folyamat, mely ennek a kis csapatnak a történetén keresztül magunkról, a hazánkról, értékeinkről, cselekvési és választási lehetőségeinkről jól tapinthatóvá válik.” – mondja Szabó Réka. Az előadás újragondolásához, aktualizálásához sajnos bőven lett muníció az elmúlt években.

„Az elmúlt 3 év drasztikus változásokat hozott mindannyiunk életében és a jelen teljesen más dilemmák elé állít, mint a 3 évvel ezelőtti korszak. Úgy éreztem, ennek mindenképp bele kell kerülnie a mostani előadásba” - mesélte Szabó Réka a produkció felújítása kapcsán.

A „függetlenek" 2009-ben, 20 évvel a rendszerváltás után, az akkor megszületett színházi törvénynek köszönhetően végre úgy érezhették, hogy a színházi szakma részévé váltak, hogy aztán nem egészen másfél év múlva újra száműzetésbe, és folyamatos bizonytalanságba kerüljenek vissza. Hány színházi szakma van ma Magyarországon? Vajon amikor egy néző elmegy az Örkénybe, illetve elmegy egy Pintér Béla vagy Hodworks előadásra - ugyanúgy művészetet néz-e? Tudja-e, hogy mi van a háttérben, hogyan működik az egyik és a másik, és mi ennek az oka? Szükség van-e ránk? Kell-e kockázatvállaló, kutató, felfedező színház és tánc? Az Örkény Színház válasza egyértelmű IGEN, a függetlenekért való kiállása, szolidaritása, számtalanszor segítséget nyújtó keze példaértékű, és eléggé szokatlan ebben az országban.

 

Előadók és alkotótársak: Gőz István, Papp Éva, Szabó Réka, Szász Dániel, Valcz Péter
Dokumentumfilm részletek: Kőrösi Máté
Zene: Csizmás András
Szöveg: Peer Krisztián
Mozgásasszisztens: Fülöp László
Teakonyha: Czakó Máté, Lakos Fanni

Rendező: Szabó Réka

Köszönet: Fuchs Lívia, Halász Tamás, Nánay István, Oberfrank Réka, Rihay-Kovács Zita, Szabó György,
Szabó István, Szögi Csaba, Újvári Milán, Varga Andrea

Koprodukciós partner: Trafó Kortárs Művészetek Háza

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Desiré Central Station 2022 – No Filter
színház

Mindjárt, egy pillanat – a MU Színház bemutatója
Bíró Bence drámájának ősbemutatója a Centrál Színházban
Vida Cerkvenik Bren: Miért nem az utcán csináljuk? Interaktív utcaszínházi kézikönyv

Más művészeti ágakról

Kötetlenül Pásztor Andreával
Püsök Botond Túl közel című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Jeney Zoltán: Balatoni kacsavész
gyerek

A Ciceró Könyvstúdió pályázata


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés