bezár
 

film

2022. 11. 21.
Két díjat nyert Cottbusban Bernáth Szilárd filmje, a Larry
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bernáth Szilárd Larry című első mozifilmje a cottbusi fesztiválon duplázott: az ifjúsági kategória legjobb filmje és a fesztivál legjobb elsőfilmje díjat is elnyerte. A Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült alkotás december elsejétől látható a hazai mozikban, de már el-el lehet csípni országszerte a közönségtalálkozóval egybekötött elővetítéseket.

„Rendkívül meggyőző felnövéstörténet, egyben a posztszocialista társadalom differenciált portréja, amelyben a társadalmi kirekesztés és erőszak minden klisén túlmutatóan látható, ugyanakkor a barátságot, az emberi vonzalmat és az ebből fakadó erőt és képességet is bemutatja, amely az egyént cselekvésre bírja. A főszereplő, Vilmányi Benett olyan meggyőzően játszik, hogy azt az illúziót kelti, mintha ő maga lenne Larry” – indokolta a FilmFestival Cottbus (FFC) szakmai zsűrije Bernáth Szilárd alkotásának díjazást. A 32. cottbusi seregszemlén Bernáth Szilárd forgatókönyvíró-rendező személyesen vette át a díjakat.

Larry

Bernáth Szilárd erőteljes bemutatkozó rendezése, a Larry fiatalokat megszólító, társadalmilag érzékeny film. A hazai mozikban december elsejétől a Mozinet forgalmazásában látható alkotás a juhászként tengődő, 21 éves Ádám története.

Ádám (Vilmányi Benett) magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával. Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Larry operatőre Hartung Dávid, zenéjét Sperling Andor szerezte, vágója Szabó Tamás. A FocusFox produkciójában készült alkotás producere Muhi András és Ferenczy Gábor.


                                                                                                                                         Forrás: Mozinet

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Steven Spielberg: A Fabelman család
Felix Van Groeningen és Charlotte Vandermeersch: Nyolc hegy
A kis Nicolas - Eljött a boldogság ideje!

Más művészeti ágakról

Dioráma magyarokkal a Trafóban
Szabó Márton István: Betonszféra, Scolar kiadó, Budapest, 2022.
gyerek

A Ciceró Könyvstúdió pályázata


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés