bezár
 

irodalom

2022. 11. 25.
Megnyílt az OSZK Esszencia című új állandó kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt az OSZK Esszencia című új állandó kiállítása Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) alapításának 220. évfordulója alkalmából megnyílt a nemzeti bibliotéka Esszencia című új, angol és magyar nyelvű állandó kiállítása.

A csütörtöki megnyitón Novák Katalin köztársasági elnök üzenetét tolmácsolva Victor Katalin elnöki tanácsadó kiemelte: az OSZK születése alapjaiban járult és járul hozzá ma is a nyelvében, szellemiségében, esszenciájában szuverén nemzet kulturális életéhez.

Magyarország most is épül, előre tekint és meg akarja magát mutatni a világnak - hangsúlyozta üzenetében az államfő, hozzátéve: "kötelességünk építkezni, konokul kitartani a nemzet megerősítésének és építésének szándéka mellett".

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: Magyarországon 220 évvel a nemzeti könyvtár megalapítása után ma 3900 könyvtári szolgáltatóhely található, és a mozgókönyvtári rendszerrel minden településen elérhetők a könyvtári szolgáltatások.

Ezek a könyvtárak mindenütt az írott, rögzített kultúra őrzői és továbbadói, rendkívül erős és fontos közösségépítő szerepük van - hangsúlyozta az államtitkár.

A tárlat a nemzeti könyvtár alapítója, Széchényi Ferenc gróf előtt tiszteleg és a történelmi előzménynek tekinthető Corvin-könyvtárat is felidézi, valamint a többmilliós dokumentumállomány összetettségét, az írott magyar kulturális örökséget mutatja be.

Fotó: MTI archív

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Bemutatták Iglódi Csaba regényét
Tárca Svédországból
Emlékfát és emléktáblát avattak Kabai Lóránt tiszteletére
Ahogy Szőcs Petra átvette a Hazai Attila-díjat

Más művészeti ágakról

építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
A Viszek egy szívet című antológiáról, Pagony, 2023
Interjú Horváth Lóczi Judit és Fajgerné Dudás Andrea képzőművészekkel közös együttműködésről, anyaságról, pályakezdetekről, példaképekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés