bezár
 

zene

2023. 02. 02.
Prokofjev és Bach a PFZ előadásában Pécsen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Prokofjev és Bach a PFZ előadásában Pécsen Prokofjev I. "Klasszikus" szimfóniáját és I. zongoraversenyét, valamint J. S. Bach Brandenburgi versenyének II. és IV. versenyművét adják elő Vass András vezényletével, virtuóz szólistákkal a Pannon Filharmonikusok a pécsi Kodály Központban vasárnap este.

Az együttes MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az est Szergej Szergejevics Prokofjev I. "Klasszikus" szimfóniájával indul, majd a mester húszéves korában megalkotott, a korabeli kedélyeket felkavaró I. zongoraversenye hangzik el. Utóbbiban Balog József Lajtha- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznek, az együttes visszatérő vendégelőadójának jut kiemelt szerep.

A folytatásban Johann Sebastian Bach híres Brandenburgi versenyei közül a koncerten a különleges szólóhangszer-csoportot foglalkoztató II. és IV. versenymű hangzik el.

A II. versenymű szólistái a trombita, a furulya vagy a fuvola, az oboa és a hegedű, míg a IV. versenymű egy hármasverseny, melyben egy hegedű és két furulya adja a szólista csoportot. Bár minden szólam virtuóz, a hegedű időnként Bachtól szokatlan módon látványos, már-már hatásvadász futamokat játszik - emelték ki a kommünikében.

A II. versenyműnél a Pannon Filharmonikusok muzsikusai, Solymosi Péter trombitaművész, Gárdai Viktória  fuvolaművész, Murin Roman oboaművész, valamint nem utolsó sorban Deák Márta hegedűművész, koncertmester szólaltatják meg a concertókat, míg a IV. esetében Prehoffer Gábor és Kovács Bálint furulyaművészek mellett Papp Dániel hegedűművésznek jut a főszerep.

A zenekar családi programjának keretében Öko-Kuckó játszóház várja a zenét hallgató szülők kisgyermekeit a hangverseny ideje alatt.

A koncertről bővebb tájékoztatás olvasható a zenekar honlapján, a www.pfz.hu oldalon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Palojtay János doktori koncertjéről
Decolonize Your Mind Society a Magyar Zene Házában
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Zarándy Ákos válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Vajda Gergely válaszol

Más művészeti ágakról

Békés Pál meseregényei a Jelenkornál
Beszélgetés a Tilos az Á négy antológiájáról a Margón
Háztartásbeli (Storytelling-est és balkáni falatozás csak nőknek) a STEREO Művházban
Pólik József: Balcsillag


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés