bezár
 

zene

2009. 08. 26.
Piknik 2.0 – Kortárs Művészeti Fesztivál Esztergomban, nem is akárhogyan
„Esztergom a világ legjobb helye, sőt...” - Piknik 2.0 Esztergom, 2009. szeptember 4-5.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Piknik 2.0 – Kortárs Művészeti Fesztivál Esztergomban, nem is akárhogyan A tavalyi, nagy sikerű debütálás után idén második alkalommal is megrendezik a Piknik Kortárs Művészeti Fesztivált Esztergomban. Képző- és iparművészek érkeznek a világ számos pontjáról, s „befoglalnak” egy üresen álló épületet valahol a városban, hogy a rendezvény két napjára egy egészen különleges és egyedi kiállítótérré változtassák azt át. S ha mindez megvan, jöhetnek a zenekarok, installációk, a VJ-k, fényfestők és a vidám fesztiválozók hogy még jobban felpezsdítsék a hangulatot és a Piknik Fesztivál kedves káoszát.
A helyszín
 
2008-ban a buszvégállomás tőszomszédságában található, évtizede üresen tátongó Granvisus Szemüvegkeretgyárban hívták életre a Piknik Fesztivált a lelkes szervezők. A tehetséges művészek közbenjárásának és persze a több hónapos előkészületeknek köszönhetően a zord gyártelepet sikerült teljesen átformálni, a fesztivál látogatóinak nem kis élményt okozva. Idén azonban egy, a Piknik célkitűzéseinek még tökéletesebben megfelelő helyszínt találtak: a város közepén álló, bontásra ítélt kultúrotthont!

A Bajor Ágost Művelődési Ház és Kultúrmozgó épülete – ismertebb nevén a „Zöld Ház” – eredetileg még pártháznak épült, aztán közel 20 évig működött az esztergomi kultúra fellegváraként, mígnem 2009 márciusában végleg bezárta kapuit, s bontásra ítéltetett. A bontási munkálatok nyáron meg is kezdődtek, a „piknikusok” tehát a klinikai halál állapotából hozták vissza a régi jó Zöld Házat, hogy még egyszer, utoljára a falai közé költözhessen a művészet és a kultúra. 
 
A kiállítók

A hazai, illetve esztergomi illetőségű művészek mellett a világ számos pontjáról – Japán, Csehország, USA, Szlovákia, stb – érkeznek kiállítók a fesztiválra. Külön kiemelhető pl. a japán Takehiro Mazumoto-t, aki a párkányi hídőr tisztjét tölti be ezekben a hónapokban.

Szerencsére a Zöld Ház méretei és adottságai révén a létező összes művészeti ágat elbírja egy időben, így a sokszínűségre nem lehet majd panasz. A meghívott kiállítók közt akadnak festők, szobrászok, performerek, grafikusok, street art-osok, VJ-k, filmművészek, de még fényfestők is.

S ha ez még mindig nem lenne elég, az alkotási folyamatba – csak úgy, mint a tavalyi évben – bevonják a környékbeli lakosokat is: ovisokat, nyugdíjasokat, járókelőket. Szóval mindenki megtalálja a számítását a Pikniken!
 
A fellépők

Az i-re a pontot, illetve a habostortára a meggyet - a kiállító művészek mellett - természetesen a fellépők teszik majd fel. Szeptember 4-én, pénteken gyerekprogrammal indul a Piknik: a Mesebeli Muzsikusokkal zenés világutazásra hívnak mindenkit.

Az ünnepélyes megnyitó után este már a zene kapja a főszerepet: a Barcsay Jenő emlékzenekar popja és a Café Wha’? blues-melódiái után a környékbeli HC és punk zenekarok minifesztiválja zajlik majd, egészen a hajnali órákig (One Scene Unity, Link-X, Paragraph, stb.).

Szombaton már délután elkezdődik a móka: Madárbüntető címen zenés performance-t láthatunk a kiváló kortárs költő, Cselényi Béla műveiből, 2Basch címen érdekes kortárstánc-darab kerül majd bemutatásra, de a színház kedvelői sem csalódhatnak: itt lesz ugyanis a Crescendo társulat, Yeats válogatott műveivel, a híres Esztergomi Klubszínpad pedig dadaista szobaszínházzal készül.

Este ismét zenei programok, a sokszínűség jegyében, a hiphop-tól (Trafik, Kanál Crew,) az elektronikus kísérletezéseken át (Style Wars, Groda Project feat. Holy Rollerz) a rock’n’roll-on (Kataflam) és az alteren (Jóvilágvan) át egészen a csűrdöngölős világzenéig (Club Era), kivilágos-kivirradtig.

A Piknik 2.0 „házigazda-zenekara” a helyi illetőségű Club Era, akik évekig használták próbateremnek a Zöld Ház galériáját. A zenekar idén ünnepli fennállása hetedik évfordulóját, erre pedig egy különleges születésnapi koncerttel és egy, a banda nem éppen hétköznapi életét bemutató önálló kiállítással készül, melynek ünnepélyes megnyitója szeptember 5-én, szombaton 18:00-kor lesz.
 
Célok

A Piknik Fesztivál nem titkolt célja, hogy felélessze a kulturális és társadalmi párbeszédet Esztergomban és az Ister-Granum Eurorégióban, illetve elősegítse a régión belüli összefogást, és felpezsdítse az esztergomi kulturális életet.

Szándékuk továbbá a - régióban sajnos relatíve ismeretlen - kortárs művészet alapos és körültekintő bemutatása a környékbelieknek.

2008-ban nagyjából 2-3 ezer ember volt kíváncsi a Piknik Fesztiválra, remélhetőleg a nézőszám idén sem marad el a tavalyitól, s a szeptember eleji Piknik hagyománnyá érik Esztergomban, s minden évben megrendezik. 

A rendezvény ingyenesen látogatható, és mindenkit szeretettel vár!
 
Piknik 2.0 programok
 
2009. szeptember 4. péntek:

Mesebeli Muzsikusok – zenés világutazás gyerekeknek és felnőtteknek
Barcsay Jenő Emlékzenekar – pop
Café Wha'? - kísérleti jazz
Korlátok Közt - rock
High Socks - punk
14 Alien - punk
Kabala Baby – grunge
Link-x - punk
One Scene Unity - esztergomi hardcore
Paragraph - hardcore 
 
2009. szeptember 5. szombat:

Színházi előadások:

Crescendo társulat: Triptichon – színdarab Yeats válogatott írásaiból
Madárbüntető - Cselényi Béla kortárs költői írásai köré szervezett zenés performance

Esztergomi Klubszínpad: Dada mesék - szobaszínház
Hadi alakulat: 2Basch – kortárs derbi

Zene:

Kanál Crew - hiphop
Trafik (SK) – hiphop
Kataflám - rock'n'roll
Jóvilágvan (SK) – felvidéki pszichedelikus popkatyvasz
Club Era – esztergomi csűrdöngölős világzene, 7. szülinapi koncert
Groda Project feat. Holy Rollerz – funkstatic dopest beatz
StyleWars - underground hiphop a nagyvilágból (Dj-k: MrD, soupa, END)

Kapcsolódó oldalak:

www.piknikfestival.hu
http://www.flickr.com/photos/piknikfestival/
http://www.facebook.com/piknikfestival/
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Zarándy Ákos válaszol
Bartók jazzre gyakorolt hatásának kutatásai

Más művészeti ágakról

Ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatás
Beszélgetés Berta Ádám mesekönyve kapcsán a Margón


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés