bezár
 

art&design

2009. 10. 21.
Kor-képek 1989-1994
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A rendszerváltás és az Antall-kormány időszakát eleveníti fel az MTI Kor-képek című fotóalbum-sorozatának hatodik darabja, amelyet kedden mutattak be Budapesten, az Országgyűlési Biztos Hivatalában (OBH). A Nádor utcai épületben kiállítás is nyílt a Kor-képek 1989-1994 album képanyagából.
Vince Mátyás, a könyv főszerkesztője, a Magyar Távirati Iroda (MTI) Zrt. elnöke a bemutatón elmondta: az album időtávja a Magyar Köztársaság 1989. október 23-i kikiáltásától 1994. május 7-ig, a második szabad országgyűlési választás előestéjéig tart.

A sorozat eddigi köteteihez képest újdonság, hogy a Kor-képek 1989-1994 már számos színes felvételt tartalmaz - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: az MTI nem sokkal a bemutatott időszak lezárulta után, 1995-ben tért át teljesen a színes fotózásra.

A november elejére a könyvesboltokba kerülő kiadvány 264 felvételt tartalmaz, ebből 250 származik az MTI archívumából. A csaknem négy és fél esztendő magyarországi történéseit bemutató fényképek a könyvsorozat hagyományait követve tematikus fejezetekbe - Politika, Hétköznapok, Gazdaság, Kultúra és Sport - csoportosítva jelennek meg.
A képaláírások e kötetnél is utólag, a publikálás szempontjait figyelembe véve készültek: a cél az volt, hogy tényszerűen, és lehetőleg röviden adjanak minél több információt a felvételek megértéséhez. A képaláírások, valamint Vince Mátyás előszava, illetve Rainer M. János történész tanulmánya angolul és németül is olvasható a kötet végén.
Mintegy 13 millió képet tartalmazó fotóarchívumának válogatott történelmi felvételeit az MTI a 2004-ben indított Kor-képek című fotóalbum-sorozatban is közreadja. Mint azt Vince Mátyás felidézte, eddig az 1945-47-es esztendőket, az 1938 és 1945 közötti korszakot, az 1956-ot, az 1948-1955-ös időszakot, valamint az 1957-67-es éveket bemutató kötet jelent meg a sorozat részeként. A tervek szerint jövőre az 1968-79-es korszakot, majd az azt követő esztendőben a nyolcvanas évtizedet bemutató album jelenik meg a sorozatban.

Mint Féner Tamás fotóművész, az album szerkesztője kiemelte, a most kiadott kötet képanyagában már nem találhatók meg a Kádár-korszakra jellemző "édes-bájos zsánerfotók", mert ilyenek már nem készültek az MTI-nél a rendszerváltás idején. A kiadvány így "kemény, szinte kopogós történettel áll elő"; az 1989 és 1994 közötti nyugtalan korszakot "nyugtalan képek" mutatják be a kötetben - fogalmazott a fotóművész.
Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, a fotókiállítás házigazdájának elmondása szerint az album éppen az ombudsmani hivatal születésének időszakát eleveníti fel, hiszen az első országgyűlési biztost 1993-ban választották.

A kötet anyagából az OBH épületében megrendezett fotókiállítás az intézmény két éves kiállítási tevékenységének csúcspontja - szólt a Nádor utcai épület földszintjén látható fényképtárlatról Szabó Máté.
A Kor-képek 1989-1994 képanyagából 106 fotót bemutató kiállítást megnyitva Tölgyessy Péter alkotmányjogász elmondta: ő 1985 táján kezdte volna a válogatást a rendszerváltás fotóiból, hiszen a kötetben bemutatott időszak már az Antall-korszak.

"Hihetetlen, mennyire megváltozott a világ" - tekintett vissza a rendszerváltásban maga is aktív szerepet játszó egykori politikus. Ezt jelzi, hogy ma már nem Trabantok állnak a Parlament parkolójában, de sokat mond a korszakról a szamaras gazda, az olimpiai hősök vagy a fegyverétől búcsúzó idős munkásőr fotója is - jegyezte meg.

Mint Tölgyessy Péter hozzátette, a kötet szerkesztésekor bizonyára nehézséget jelentett, hogy Magyarországon a rendszerváltásnak nem volt egyetlen kiemelkedő hőse, mint Lengyelországban Lech Walesa vagy Csehországban Václav Havel.

A magyar társadalom most sem érti saját XX. századi történelmét, nem tudja kik voltak a jók és a rosszak, így nem is tud mit kezdeni a rendszerváltással - vélekedett az alkotmányjogász a korszak megítéléséről. Mint hozzátette azonban, "a kiállításon rengeteg fotó van, amely mindent elmond a korról, (...), végiggondoltatja velünk, mi történt itt, és hogyan történt".

A 106 fotót felvonultató, Féner Tamás által rendezett kiállítás ingyenes, október 20. és november 27. között tekinthető meg az Országgyűlési Biztos Hivatalában (V. Nádor utca 24.), szombaton és vasárnap is.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzetközi vérkeringés felé A nemzetközi vérkeringés felé
Háttérinterjú Kukla Krisztián kurátorral a magyar művészet nemzetközi kapcsolatairól, a járványhelyzet művészeti világra gyakorolt hatásairól, a Leopold Bloom díj és az aqb jövőjéről
art&design

Auswanderer Raus! Auswanderer Raus!
A magyar performansz története 1966–2018 (3): Disszidens művészek: Altorjay, Szentjóby, Baksa-Soós, Halász, Kántor, Najmányi, Botond, Tót... (1967–79)
art&design

Talpra magyar avantgarde!* Talpra magyar avantgarde!*
A magyar performansz története 1966–2018 (1): 1920, 1956, Magyar Műhely (1962), Az ebéd (1966)
art&design

Művészek a járvány idején#3 Művészek a járvány idején#3
Interjú Bartha Ágnessel a kialakult helyzetről, otthonmaradásról, és tervezett munkákról

Más művészeti ágakról

Paul Auster: Mr. Vertigo , 21. Század Kiadó, 2020
Horvát Lili: Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre
gyerek

A világ legelső története A világ legelső története
Interjú Catarina Sobrallal, a Hihetetlen szerzőjével


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés