bezár
 

art&design

2010. 01. 15.
Elhunyt a James Dean-fotójával híressé vált Dennis Stock
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Dennis Stock amerikai sztárfotográfus; a James Deanről készített fotójával híressé vált alkotó 81 esztendős volt.
Stock egy sarasotai kórházban halt meg hétfőn este. Az idős fotós néhány hete került kórházba, miután vastagbél- és májrákot diagnosztizáltak nála.
"Legfontosabb képe bizonyosan az, amit James Deanről készített, amint éppen a Times Square-en vág át cigarettával a szájában, hiszen Dean egy egész generáció ikonjává vált, és ez a kép jól képviseli azt a generációt" - mondta Mark Lubbell a Los Angeles Times csütörtöki online kiadványában; ő annak a Magnum Photos fényképész szövetkezetnek az igazgatója, amelyhez Stock 1951-ben csatlakozott.

A híres fekete-fehér Dean-fotó a Life magazin hasábjain jelent meg 1955-ben, röviddel a filmsztár halálos autóbalesete előtt.

Stock számos fotósorozatot készített Deanről, mint később elmondta, rövid ismeretségük alatt nagyon közel kerültek egymáshoz, bár nem volt könnyű együtt dolgozni vele.

A fényképész James Dean: Fifty Years Ago címmel 2005-ben publikálta a színészről készített felvételeit.

Stock az ötvenes évek végén olyan legendás dzsesszmuzsikusokat örökített meg lencséjével, mint Louis Armstrong, Billie Holiday és Miles Davis. A képeket a Jazz Street című kötetben jelentette meg.
A hatvanas évek végétől számos dokumentumfilmet is forgatott, a kilencvenes évektől pedig főleg természetfotókat készített.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Kell egy kis összhang Kell egy kis összhang
Külön ter(m)ek: Bojti András, Naomi Devil, Horváth Éva Mónika, Milorad Krstić, Németh Marcell, Richter Sára, Szabó Ábel kiállítása - Bojti András: Más világ
art&design

Jelenetek a pokol tornácáról Jelenetek a pokol tornácáról
Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 - Kiscelli Múzeum
art&design

Testhatárok Testhatárok
Vékony Dorottya Átlagos eltérés című kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

Testvérek között Testvérek között
Tisztasági festés - a Stereo Akt előadása a Trafóban
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk
Interjú Marék Veronikával a meseírás művészetéről, a példaképekről, a gyerekirodalom helyzetéről és a siker titkáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés