bezár
 

art&design

2010. 01. 16.
Árverésen Klimt eltűnt mesterműve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eladásra kínálják Londonban Gustav Klimt egy festményét, amelyet a második világháború után több évtizedig eltűntnek hittek.
A Kirche in Cassone - Landschaft mit Zypressen (Templom Cassonéban - Tájkép ciprusokkal) című kép értékét a Sotheby's aukciós ház 12-18 millió font (3,5-5,5 milliárd forint) körülire becsüli.

Az olaszországi Garda-tó mellett 1913-ban készült festménynek azután veszett nyoma, hogy tulajdonosa, Amelie Redlich Ausztria náci megszállása után többi képével együtt raktárba helyezte Bécsben. A nőt lányával együtt 1941-ben a lengyelországi Lodzba deportálták, ahonnan soha nem tértek vissza.

Mint a Guardian brit napilap internetes kiadása írja, Redlichnek ugyan sikerült megmentenie a Klimt-képet a náciktól, mégsem sikerült megőriznie családja számára: amikor veje 1947-ben elment a raktárba, a festményeket őrző ládákat üresen találta, senki nem tudta, mi történt a képekkel. A Klimt-festmény végül egy 1962-es kiállításon bukkant fel, amelyre egy magángyűjteményből adták kölcsön.

Most azután kerülhet kalapács alá, hogy a nevük elhallgatását kérő jelenlegi tulajdonosok - akik jóhiszeműen vásárolták meg annak idején a festményt - és Amelie Redlich Kanadában élő, ma 81 éves unokája, Georges Jorisch a Sotheby's közvetítésével egyezségre jutott: az aukcióból származó bevételt megosztják.

A festményt február 3-án, az aukciós ház impresszionista és modern árverésén kínálják eladásra Cézanne egy csendéletével, egy életnagyságú Giacometti-szoborral, valamint Henri Matisse, René Magritte and Joan Miró alkotásaival együtt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

Kell egy kis összhang Kell egy kis összhang
Külön ter(m)ek: Bojti András, Naomi Devil, Horváth Éva Mónika, Milorad Krstić, Németh Marcell, Richter Sára, Szabó Ábel kiállítása - Bojti András: Más világ

Más művészeti ágakról

Interjú Halász Glória filmrendezővel nyitottságról, szerzőiség és hitelesség egyensúlyáról, valamint az önmagunkba vetett hitről
Kemény Lili: B monitor című darabja az Ódry Színpadon
Justin Baldoni: Két lépés távolság


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés