bezár
 

art&design

2010. 03. 04.
Zsidó múzeum lehet Nagyváradon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A helyi zsidóságnak állítana emléket az egyik nagyváradi zsinagógában a Körösvidéki Múzeum, amely a tervek szerint pénteken átveszi a használaton kívüli ingatlan kezelési jogát.
A Körösvidéki Múzeum huszonöt évre veheti ingyenesen használatba az ortodox zsinagógát a Nagyváradi Zsidó Hitközségtől - írja a Krónika című kolozsvári napilap csütörtöki számában.

A megyei múzeum a nagyváradi és Bihar megyei zsidóság múzeumát hozhatja létre az épületben, ehhez a Nagyváradi Zsidó Hitközség szolgáltat majd kiállítandó tárgyakat. Ha elkészül a múzeum, a látogatók a holokauszt bemutatásával és kutatásával foglalkozó jeruzsálemi Jad Vasem Múzeum adattárához is közvetlenül hozzáférhetnek.

A városban 19. és 20. század fordulóján a lakosság csaknem 26 százaléka volt zsidó. A második világháború idején legtöbbjüket elhurcolták vagy elmenekültek, így most egyetlen hitközség működik a városban, a három zsinagóga közül pedig egyet használnak. A múzeumnak "kiszemelt" Teleki (Városháza) utcai ortodox zsinagóga a második világháború után üresen maradt, évek óta egy magáncég használja az udvarát gyümölcs- és zöldségpiacként, valamint ellátja az épület őrzését is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Művészek a járvány idején#2 Művészek a járvány idején#2
Interjú Koller Margittal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
art&design

Művészek a járvány idején#1 Művészek a járvány idején#1
Interjú Szegedi Katalinnal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról

Más művészeti ágakról

Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
irodalom

Egy sokoldalú szerző társaságában Egy sokoldalú szerző társaságában
Újra volt irodalmi rendezvény a Kis Présházban
A Lehetnék bárki című antológiáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés