bezár
 

zene

2010. 03. 15.
Március 15. - Öt éves a Művészetek Palotája - gálaest, kitüntetések
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Március 15., a nemzeti ünnep előestéjén ünnepi gálaestet tartottak a Művészetek Palotájában (Müpa), amely öt évvel ezelőtt, 2005-ben ezen a napon nyílt meg hivatalosan. Az alkalomból Hiller István oktatási és kulturális miniszter Kiss Imre vezérigazgatónak a Magyar Kultúra Követe elismerést nyújtotta át, és 12 kitüntetést adott a Müpa munkatársainak.
Klasszikus kedvencek 2018.
Hiller István hangsúlyozta: 5 év, 5 ezer előadás, 3 és félmillió néző, ám a számok nem mondanak el mindent, sikerült valamit teremteni, ami titokzatos élmény, amit csak megélni lehet. Kiemelte, hogy a Müpa gondolatát és a beruházást Orbán Viktor kormánya indította el, Medgyessy Péteré folytatta az építkezést, és Gyurcsány Ferencé fejezte be. Szükség van ilyen szimbolikus hidakra - hangoztatta.

Az öt év nagyszerű teljesítménye adott választ a tamáskodóknak, hogy szüksége van-e az országnak a Művészetek Palotájára, amelynek felépültéért külön köszönetet mondott Demján Sándornak a Trigránit Zrt. elnökének, a ház építőjének.

A Müpa sikere bizonyította, hogy szükség van az ilyen kezdeményezésekre - mondta a miniszter. A fontos feladatok közé sorolta, hogy a magyar opera játszóhelyei megújuljanak, az Erkel Színház helyén felépüljön egy korszerű multifunkcionális ház, és a csodálatos, Andrássy úti Ybl-palota is megfiatalodjon.

Hiller István elmondta, hogy az idén a Magyar Kultúra Napján eggyel kevesebb Magyar Kultúra Követe címet adtak át, mert erre a napra tartogatták Kiss Imre vezérigazgató elismerését. Ezután a miniszter Csonka Andrásnak, a Müpa vezérigazgató-helyettesének a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét nyújtotta át. Hatan kapták a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, ketten az Ezüst Érdemkeresztet és hárman a Bronz Érdemkeresztet.

Az ünnepi hangversenyen Brahms I. és X. Magyar táncát szólaltatta meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) a főzeneigazgató, Kocsis Zoltán vezényletével. Majd Kocsis Zoltán Liszt Esz-dúr zongoraversenyét játszotta. Kodály Pangue Lingua című kompozíciójának orgonaszólamát Fassang László orgonaművész, a hangszer kivitelezésének tanácsadója szólaltatta meg. A koncert Bartók Táncszvitjével fejeződött be.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Ken Vandermark és a Marker koncertje a Grencsó Kollektíva tagjaival
zene

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja
Rohmann Ditta Bach-sorozata

Más művészeti ágakról

Interjú Halász Glória filmrendezővel nyitottságról, szerzőiség és hitelesség egyensúlyáról, valamint az önmagunkba vetett hitről
Interjú Marék Veronikával a meseírás művészetéről, a példaképekről, a gyerekirodalom helyzetéről és a siker titkáról
színház

Hősök, árulók, bohócok: Coriolanus és a művészet egyesítő ereje Hősök, árulók, bohócok: Coriolanus és a művészet egyesítő ereje
Az ukrán Ivan Franko Nemzeti Drámai Színház vendégjátéka a MITEM-en
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés