bezár
 

art&design

2010. 04. 16.
Öngyilkos szobrok az Empire State Buildingen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Segélyhívások tucatjai futottak be a New York-i rendőrséghez, mivel az Empire State Building párkányain elhelyezett szobrokat sokan öngyilkosságra készülő embereknek vélték.
A New York Post című helyi lap beszámolója szerint a rendőrök kivonultak a híres felhőkarcolóhoz, ahol megállapították, hogy Antony Gormley brit művész öntöttvas szobrai tévesztették meg a járókelőket.

Az Event Horizons elnevezésű művészeti program keretében összesen 31 emberalakot helyeztek a város leghíresebb épületeinek tetején és ablakpárkányain, köztük a 380 méter magas Empire State Buildingen.

Néggyel a földön találkozhatnak a járókelők az 5. és a Madison sugárúton, illetve más különösen forgalmas helyeken. A vas és üvegszál keverékéből alkotott szobrok, amelyek modellje maga a művész volt, kísértetiesen emlékeztethetnek éppen leugrásra készülő öngyilkosjelöltekre.

Bár a hatóságokat korábban értesítették a "projektről", az egyik rendőr dühítőnek nevezte az esetet. "Elpazaroljuk a munkaerőt. Egyébként sincs elég rendőr, arra meg pláne nincs, hogy olyan telefonhívásokra reagáljunk, amelyek öngyilkosságot elkövető szobrokról szólnak" - fakadt ki.

A telefonálók aggodalma mindazonáltal egyáltalán nem volt alaptalan, hiszen az Empire State Building 1931-es megnyitása óta összesen harmincnégy ember vetett véget életének úgy, hogy a mélybe vetette magát az épület 86. emeletén lévő kilátóról.

Legutóbb március harmincadikán lett így öngyilkos egy egyetemista.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával

Más művészeti ágakról

Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
irodalom

Huszonegyedik #12 Huszonegyedik #12
A Másik domesztikálása
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019
Bagota Béla: VALAN


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés