bezár
 

art&design

2010. 05. 27.
Régészeti látogatóközpont Aquincumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Régészeti örökségturisztikai látogatóközpont épül Aquincumban Európai Uniós támogatással: a Pannonia Provincia Project címet viselő fejlesztési program keretében interaktív játékokat felvonultató virtuális élményteret, a kisebbeknek római játszóteret és egy rekonstruált római lakóházat is kialakítanak az óbudai múzeum területén.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megítélt 300 millió forint mellett a főváros 33 millió forinttal segíti az idén áprilisban elindult programot, amely várhatóan 2011. júliusában fejeződik be - mondta el Zsidi Paula, az Aquincumi Múzeum igazgatója a projekt csütörtöki sajtóbemutatóján, Budapesten.

A fejlesztés során a római városfal nyomvonalát követő fogadófalat építenek eredeti romemlékek befoglalásával, létrehoznak egy információs központot, egy virtuális élményteret, egy római játszóteret és rekonstruálnak egy római lakóházat is.

A "családbarát" római játszóteret a kisebbeknek szánják, lesz itt labirintus, memóriajáték, mászóka és libikóka, melyek mindegyike a görög-római mitológia alakjaihoz köthető - hogy kikhez, arról az információs táblákon olvashatnak az érdeklődők. Lesz orgonajáték is, amelyet meg is szólaltathat a közönség.

A virtuális élménytérben a látogatók egyedi, ókori témájú interaktív játékokkal szórakozhatnak, például "lakberendező" és öltöztető, régészeti és harci játékok segítségével tehetik próbára ismereteiket.

A római ház rekonstrukcióját a feltárásakor készült publikáció segítségével végzik el, ennek köszönhetően a többi között a belső terek kialakítását is hitelesen tudják elvégezni - mutatott rá Zsidi Paula, hozzátéve, hogy az akadálymentesített háztól egy kilátóba juthat majd el a publikum, ahonnan jól be lehet látni a romkertet.

A projekt végére 1108 négyzetméternyi új létesítménnyel bővül a múzeum és 12 ezer négyzetméternyi szabadtéri területet korszerűsítenek, ezen túl új látványelemekben gyönyörködhetnek majd az érdeklődők - hangsúlyozta az igazgató.

Mint felidézte, a múzeum kiállító épülete 1894-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A hatvanas években az Aquincumi Múzeum területén megkezdődtek a romkonzerválási munkálatok, és olyan emblematikus térbeli emlékek épültek, mint a delfines kút.

Az intézmény a tavalyi év során adta be a turisztikai vonzerő fejlesztését célzó pályázatát, mely tartalmazza az új kiállítási épület bővítését, parkoló kialakítását, a romkert környezetrendezését, szabadtéri bemutatóhely létesítését és részleges akadálymentesítést is.
A Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó intézmény fejlesztésének külön aktualitását adja, hogy tavaly felkerült az UNESCO Világörökség Bizottságának hivatalos várományosi listájára a római határvonal, a limes magyarországi szakasza is, amelynek legjelentősebb városa a tartományi székhely, Aquincum volt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Művészek a járvány idején#1 Művészek a járvány idején#1
Interjú Szegedi Katalinnal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról

Más művészeti ágakról

Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról
Tomek Ducki: Életvonal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés