bezár
 

art&design

2010. 05. 28.
Aranyos kiállítás Gyulafehérváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Gyulafehérvári Múzeum süllyesztőiből előkerült arany ékszerek, pénzérmék, arany karkötők láthatók azon a kiállításon, amely június 10-ig tart Gyulafehérváron.
Az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán megjelent beszámoló szerint a gyulafehérvári műkincsek között algyógyi áldozati lapocskák, négyezer éves nagyenyedi szkíta leletek, illetve a román nemzeti múzeum jóvoltából mintegy 12 kilogrammnyi arany karkötők is gazdagítják a kiállítást.

Ernest Oberlandert, a Román Nemzeti Múzeum numizmatikai részlegének vezetője az aranyból készült kiegészítők jelentésére hívta fel a figyelmet a megnyitón. Mint emlékeztetett rá, az arany fizikai-kémiai folyamatok hatására kevéssé károsítható, ennek köszönhetően egyfelől az anyagi jólét, a társadalmi pozíció tükre, másfelől háborúk, történelmi áramlatok kiváltója volt a történelem folyamán. A délkelet-európai térség, Erdély egykori gazdagságáról, fejlettségéről árulkodnak ezek a leletek.

Oberlander kitért a közelmúltban Nagyszebenben felszínre került hatezer éves anyagokra, valamint a Fehér megye területén talált több tucat bronzkori leletre is. Ezek alapján ez az időszak nevezhető e térség igazi aranykorának - mondta.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról

Más művészeti ágakról

színház

Hommage à Róna Viktor Hommage à Róna Viktor
„Herceg a vasfüggöny mögött”
Eszmefuttatás a iamyank Ensemble Live at CAFe Budapest lemezéről
Maria Sødahl: Remény
színház

Érzelmeink labirintusában Érzelmeink labirintusában
A Tévedések vígjátéka a gyulai Tószínpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés