bezár
 

art&design

2010. 05. 29.
Magasba emelt középső ujj a tőzsdének
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét vita kíséri Maurizio Cattelan egyik alkotását; az olasz szobrászművész a középső ujját magasba tartó óriási kezet akar kiállítani a milánói tőzsde épülete előtt.
"Nem értem, mi a probléma. Ismerik a művészetemet, ha meghívtak Milánóba, nem mondok le a középső ujjról. Igenis a magasba emelem a tőzsde előtt!" - kommentálta a New Yorkban élő Maurizio Cattelan Letizia Moratti milánói polgármesternek a kiállításhoz kötött feltételeit.

A tervek szerint szeptemberben állítják ki Cattelan alkotásait az észak-olasz városban a királyi palotában és a szobrok nagy mérete miatt a milánói tőzsde előtti téren is. A művész által kiválasztott szobrok azonban megbotránkoztatták Moratti polgármestert. Cattelan azt tervezte, hogy a tőzsde épülete előtt a carrarai márványból faragott óriás méretű kezet állítja ki, amely magasba emeli középső ujját. A milánói székesegyháztól nem messze lévő királyi palota termeiben pedig egy kitömött lótetemet ábrázoló szobrot kívánt elhelyezni, egy INRI feliratú táblával, a krisztusi feszületet idézve.

Moratti először mindkettőre határozott nemet mondott, majd arra kérte az alkotásaihoz ragaszkodó művészt, hogy a lovat egy másik helyszínen állítsa ki, cserébe rábólintott a magasba tartott hüvelykujjra.

"Láttam a kezet, ironikus és művészi. A művészetnek nem lehet határt szabni és a gazdasági válságban a tőzsdének is jót tesz egy kis irónia" - magyarázta döntését a polgármester.

Másként látja a kérdést Matteo Salvini, aki az Északi Liga pártjának frakcióvezetője a milánói önkormányzatban. Szerinte Cattelan szobrai messze állnak a művészettől, "disznóságok", és kizárólag arra jók, hogy "másokat átverve Cattelan pénzt csináljon". Salvini azokra a kötélen lógó gyerekszobrokra utalt, amelyeket Cattelan 2004-ben akasztott fel egy milánói tér fáira. Az életnagyságú szobrok először pánikot, majd felháborodást keltettek a milánói közvéleményben, az alkotást 24 órán belül eltávolították.

Ezt megelőzően, 1999-ben Cattelan a londoni művészeti akadémián állította ki azt a szobrot, amelyen II. János Pál pápát agyonüti egy meteorit. Ezt az alkotást 3 millió dollárért árverezték el, az olasz szobrászművész önarcképe pedig, amelyen saját feje emelkedik ki egy földalatti nyílásból, idén mintegy 8 millió dollárért kelt el a Sotheby's aukciósházban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága

Más művészeti ágakról

irodalom

Agyadra megy az irodalom Agyadra megy az irodalom
Nézzünk bizakodva a múltba! – Alternatív Trianon. Szerkesztette Cserna-Szabó András és Fehér Renátó. Cser Kiadó, 2020.
gyerek

Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák
Július 9-én érkezik a mozikba a népszerű sorozat legújabb része
Bodor Ádám – Sinistra körzet
színház

Színház a koronav közepén (2) Színház a koronav közepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés