bezár
 

art&design

2010. 09. 29.
Herendi porcelánok Gödöllőn
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Herendi Porcelánmanufaktúra legbecsesebb darabjait vonultatja fel az a kiállítás, amely a gödöllői kastély nemrég felújított Rudolf-szárnyában szerdán nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.
A Herendi, az arisztokrácia porcelánja címet viselő vándorkiállítás első állomása a gödöllői kastély. Mint Holub Katalin, az intézmény szóvivője az MTI-nek elmondta, az időszaki kiállítás otthonául szolgáló Rudolf-szárnyban ez az első nagyobb rendezvény a felújítás befejezése óta.

A szemet gyönyörködtető porcelánok egy 19. század eleji festményekkel díszített, újjávarázsolt teremsorba kerültek, vagyis az érdeklődők egyszerre ismerkedhetnek a lenyűgöző kastélyterekkel és a csodás terítékekkel.

Az arisztokrata életformát a herendi porcelánok segítségével megidéző kiállításra a manufaktúra patinás edényeket, étkészleteket - köztük számos monogramos darabot - hozott, de olyan tipikusan főúri kellékekkel is találkozhatnak a látogatók, mint a tinta- és írószertartó, a porzó, a kártyadoboz, a sétabotfogó vagy például a porcelánnyelű evőeszközök. Utóbbiakat csakis külön megrendelésre készítették - magyarázta Holub Katalin.

A szóvivő hozzátette: a magyar kastélyok lakói nagyon kedvelték és szívesen vásárolták a herendi porcelánokat, sok esetben egy-egy dekoráció ma is őrzi a megrendelő családok nevét. A Ferenc Józsefről elnevezett készlet például a budai Vár és a gödöllői kastély számára készült, de az Országház étkészlete is hasonló aranymintával díszített.
Ma is ismertek a Hadik-, az Apponyi-, a Batthyány- és az Esterházy-minták, s ma is használatos az úgynevezett Héderváry-szín- avatott be a különleges tárlat kulisszatitkaiba a szóvivő.

Bár nem a kiállítási tárgyak közé tartozik, mégis bizonyára sokan rácsodálkoznak majd az utolsó terem porcelánrózsákkal díszített csillárjára. Ez is a porcelánmanufaktúra luxusterméke, s természetesen a helyén marad a tárlat bezárása után is.

A "törékeny tárlat" bevezető termében kisfilm avatja be a látogatókat a porcelánkészítés és festés rejtelmeibe, de a jelesebb alkalmakkor porcelánfestő-bemutató is gazdagítja majd a látnivalók tárházát. A tárlat január 3-ig látogatható Gödöllőn.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron

Más művészeti ágakról

irodalom

Közép-európai kapcsolataink Közép-európai kapcsolataink
A Helikon Irodalomtudományi Szemle 2019/3-as számának bemutatója
Interjú Nyáry Lucával
Gautier Capuçon és Yuja Wang a Zeneakadémián
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés