bezár
 

zene

2011. 02. 14.
Új Radiohead-album
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy év szünet után új stúdióalbummal jelentkezik a Radiohead, napjaink egyik legnagyobb hatású rockzenekara; a brit csapat The King of Limbs című anyaga szombattól lesz letölthető.
Bár a hírt maga a zenekar tette közzé hétfőn honlapján, a lemez körül egyelőre nagy a titkolózás. Az sem segít sokat az eligazodásban, hogy a Radiohead tájékoztatása szerint ez lesz "a világ első újságalbuma". Talán arra vonatkozhat ez, hogy a hétfői bejelentés szerint a vásárlók egy 625 képből (művészeti alkotásból) álló kiadványt, CD-t, vinylt és egy műanyag tokot is kaphatnak majd a pénzükért.

Az album mp3 és WAV formátumban szombattól tölthető le 6, illetve 9 fontért (1950, illetve 2900 forintért). Az "újság" formátum jóval drágább lesz, 30, illetve 33 fontba (9500 vagy 10500 forintba) kerül majd. Fizikai formátumban, tehát CD-n vagy vinylen május 9-től lehet hozzájutni a Radiohead új lemezéhez.

A Guardian honlapján felidézte, hogy Colin Greenwood basszusgitáros korábban "zajosnak és kaotikusnak" nevezte a stúdióba vonulást megelőző próbákat. Szintén ő beszélt arról, hogy az új Radiohead-album producere is Nigel Godrich, eddigi korongjaik hangzásának véglegesítője.

Az alternatív rock forradalmasítójának tartott Radiohead (Thom Yorke - ének, gitár, zongora, Jonny Greenwood - gitár, billentyűk, Ed O'Brian - gitár, vokál, Colin Greenwood - basszusgitár, szintetizátor, Phil Selway - dob, ütőhangszerek) 1985-ben alakult, nevét a Talking Heads egyik dalának címéből, a Radio Head-ből kölcsönözte.

Eddig hét stúdiólemezt készítettek; a Pablo Honey 1993-ban, a The Bends 1995-ben, a korszakalkotónak tartott pszichedelikus OK Computer 1997-ben, a Kid A 2000-ben, az Amnesiac 2001-ben, a Hail to the Thief 2003-ban, az interneten tetszés szerinti összegért letölthetővé tett In Rainbows pedig 2007-ben jelent meg. A rendkívül energikus előadó Yorke sikeres szólólemezt is készített.

A Radiohead 2006-ban nagy sikerrel fellépett a Sziget fesztiválon. További magyar vonatkozás, hogy Kovács Lajos színész szerepel a csapat Karma Police című videoklipjében.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Háttérinterjú Szálka Zsuzsannával kortárs zenéről, ismeretterjesztésről, művész és közönség kapcsolatáról
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Baráth Bálint válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Balogh Máté válaszol
Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf estjéről

Más művészeti ágakról

építészet

Kiállítótér egy erődben Kiállítótér egy erődben
Egy látogatásra érdemes új célpont
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Feltartóztathatatlan késztetés hajt Feltartóztathatatlan késztetés hajt
Interjú Varga Judittal a siker lehetséges jelentéseiről, a zenei egyetemek szerepéről és a női zeneszerzők helyzetéről
színház

Lírai szerepjátékok Lírai szerepjátékok
A Temesvári Stúdió Apró kozmikus félreértés című előadásáról
art&design

A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról
Beyond the Cloud című csoportos kiállítás: Schneider Ákos megnyitóbeszéde


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés