bezár
 

art&design

2011. 05. 14.
Készül a Velencei Biennále olasz pavilonja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Olaszország rendkívüli bemutatkozással készül a június 4-én kezdődő Velencei Biennaléra: művészettörténészek helyett ezúttal politikusok, zenészek, sportolók, írók, színészek és rendezők válogatták össze az olasz pavilon alkotásait.
Az olasz egység 150. évfordulójának évében új színben akarja megmutatni művészeti múltját és jelenét a mediterrán ország. A különleges kiállítás megvalósítását Vittorio Sgarbi művészettörténészre bízták, aki viszont nem szakmabelieket, hanem a művészeten kívüli világ képviselőit kérdezte arról, mit szeretnének látni a Padiglione Italia területén.

Az olasz pavilonban kiállító mintegy kétszáz művészt politikusok, rendezők, színészek, zenészek, újságírók, sportolók választották ki; Dario Fo irodalmi Nobel-díjas drámaíró, rendező és színész például Silvio Formichetti festőt ajánlotta.

"A szokatlan nem művész-művész párosokkal azt akartam bebizonyítani, hogy a képzőművészet nem elszigetelt világ, akárki érthet hozzá és szeretheti" - magyarázta az olasz pavilon sajtóbemutatóján Sgarbi. Az első alkotás, amellyel az olasz pavilonba belépők majd találkozhatnak, Gaetano Pesce hét méter magas feszülete lesz. A L'Italia in croce (A keresztre feszített Itália) című alkotás keresztjén az olasz csizma vérzik el. Külön szekciót alkot a L'Arte non é Cosa Nostra (A művészet nem a Cosa Nostra), amely a művészeti maffia jelenségére hívja fel a figyelmet.

Sgarbi meglepetéssel is készül: a biennalén kiállítja a reneszánsz Piero della Francesca egy eddig ismeretlen festményét.

A pavilon egyenes videókapcsolatban lesz a világ nyolcvankilenc olasz kulturális intézetével.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről
art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

Taika Waititi: Jojo nyuszi
irodalom

Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel
A Magvető Kiadó főszerkesztője sütött-nőzött hanuka előtt a Csányi5 Vendégkönyv sorozatában
Interjú Nyáry Lucával
Tom Hooper: Macskák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés