bezár
 

zene

2011. 05. 30.
Gyerünk a koncertre ki! - Válogatás a Mediawave 2011 zenei rendezvényeiből
MEDIAWAVE – „Fényírók Fesztiválja” Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál, 2011. június 2-11., Szombathely
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2011-es Mediawave a filmek mellett ismét komoly teret enged a társművészeteknek. Néhány igazán izgalmasnak ígérkező zenei rendezvényről nyújtunk át a következőkben részletes ajánlót.
Szomorú aktualitását adja a Mediawave zenei programjainak, hogy a napokban, május 27-én hunyt el a tavalyi fesztivál egyik legnagyobb sikert arató fellépője, az akkori turnéval visszatérő, újra felfedezett Gil Scott-Heron.

Fatima Spar And The Freedom Fries

A tavalyi Mediawavet záró, isztambuli BaBa ZuLa nevű zenekar eredetileg az idei fesztiválon is fellépett volna, méghozzá egy egészen kivételes produkcióval: az Egri csillagok című ’68-as magyar film vetítése közben adtak volna cinema-koncertet, újraértve a 150 éves magyar-török szimbiózist. Azonban ők váratlanul lemondták a részvételt, helyettük pedig a szintén török származású énekesnő vezette Fatima Spar And The Freedom Fries lép fel június 3-án a Fő téren. Stílusukra a jazzes, szvinggel világzenét és a charlestonnal klezmert ötvöző muzsika jellemző, amely igazán táncos szórakozást ígér. A The Freedom Fries 2007-ben már fellépett a Mediawaven.
Fatima Spar and the Freedom FriesFatima Spar And The Freedom Fries (forrás: xlyrics.de)

Voler Mouche

Június 5-én, az egyik kiemelt zenei helyszínen, a szombathelyi Fő téren ad koncertet a 2005-ben alapított, azóta több tagváltáson átesett, Vas megyei illetőségű Voler Mouche zenekar, akik már a tavalyi Mediawave-nek is fellépői voltak. Első lemezük 2010-ben jelent meg, Violet Rainbow címmel. Rendszeresen játssza dalaikat az MR2 Petőfi Rádió, és tavaly szeptemberben az Akusztik című műsorba is meghívást kaptak. 2010 októberében Brüsszelben léptek fel a Hungarian Culture Centre-ben, idén márciusban pedig Erik Truffaz előtt játszottak az A38 Hajón. A több stílusra, klasszikus és kortárs hatásokra egyaránt támaszkodó csapat zenéje leginkább a nu jazz, a lounge, a bossa-nova, a downtempo jegyeit hordozza, ezek keverednek az elektronikus, gépi elemekkel.
Voler MoucheVoler Mouche

Andreya Triana

A kísérletező soul énekesnő egyenesen Londonból érkezik június 10-én Szombathelyre, a Weöres Sándor Színházba. A nagyközönség Bonobo zenekarából ismerheti a hölgyet. Tavaly jelent meg első szólóalbuma Lost Where I Belong címmel, a legendás Ninja Tune kiadónál. A soul mellett a downtempo a leginkább jellemző stílus Andreya Triana-ra. Ez az ötvözet és a műfajra jellemző lassú építkezés teszi a fekete díva előadás módját szuggesztívvé, dalait hipnotikussá.

<iframe width="420" height="269" src="http://www.youtube.com/embed/j4dCn29gNfA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Tudósok

A fesztivál záróbulijával egy időben, 11-én lép színpadra a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Tudósok zenekar a Weöres Sándor Színházban. Az 1986-ban, Újvidéken, drMáriás által alapított, magyar és szerb festőkből álló underground zenekar 2003-ban játszik a jelenlegi felállásában. A Bocs, megölhetlek? című lemezüket mutatják be Szombathelyen. A csapat indulásakor zenéjükre punk, jazz hatás, szövegeikre a harsány alanyi költészet, előadásmódjukra pedig egyfajta neoavantgárd – jó értelemben vett – hőzöngés, anarchia volt jellemző. Mára – az alapok megtartása mellett – a funk, a dnb és a rock alakzatai, sőt egészen formabontó stílusvariációk érvényesülnek lemezeiken. Több száz fesztivál- és klubfellépést tudhatnak maguk mögött, amerikai, angol, holland, olasz, orosz, osztrák, svájci, francia, szlovén helyszínekkel.
TudósokTudósok


Fentebb a zenei kínálat néhány darabjáról igyekeztünk bővebb információval szolgálni, a fesztivál gerincét jelentő filmes felhozatalról viszont itt lehet bővebben tájékozódni a prae.hu-n.

A különböző kísérőrendezvényekről is olvashattok a prae.hu-n, itt Hercsel Adél tollából, itt pedig jómagam jóvoltából.

Filmajánlókkal és a filmes fórum híreivel is többször fogunk még jelentkezni a fesztivál ideje alatt. Ahogyan élménybeszámolókkal is a programokról...

MEDIAWAVE – „Fényírók Fesztiválja” Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál
2011. június 2-11.
Szombathely
www.mediawavefestival.hu
nyomtat

Szerzők

-- Fehér Renátó --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés