bezár
 

irodalom

2011. 11. 23.
Lovas Ildikó A kis kavics című regénye kapta a Rotary Irodalmi Díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lovas Ildikó A kis kavics című regénye kapta a Rotary Irodalmi Díjat Lovas Ildikó A kis kavics című regénye (Kalligram) a 2011-es Rotary Irodalmi Díj (RID) nyertese. A díj átadására 2011. november 23-án, a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében került sor.
A Rotary Irodalmi Díjat 2008-ban alapította meg a Rotary Club Budapest-Tabán. Az elismerést olyan magyar irodalmi alkotás kaphatja, amely az adott évben a Rotary szellemiségének leginkább megfelelően magas irodalmi értékeket képvisel. A díjat meghatározott szempontrendszerek szerint egy háromtagú kuratórium (Sumonyi Zoltán, Gömöri György és Ilia Mihály) valamint egy szerkesztőkből, kritikusokból álló titkos „zsürorközösség” értékeli, majd a díjátadót megelőző napokban közzéteszik a három legtöbb szavazatot kapott művet. Az első díjas szerző 3 millió forintot és egy emlékplakettet kap.

Lovas Ildikó író, műfordító, szerkesztő 1967-ben született Szabadkán. A vajdasági szerző 1987 óta folyamatosan publikál magyar és szerb folyóiratokban.

A Kalligramnál megjelent előző két könyve a Kijárat az Adriára (Kalligram, Pozsony, 2005) illetve a Spanyol menyasszony (Kalligram, Pozsony, 2007) az irodalmi közeg nagy elismerését vívta ki magának, a szakmai zsűri azonban a 2010-ben megjelent A kis kavics című regényét díjazta.

A döntés az idei évben sem volt könnyű, a szakmai zsűri véleménye szerint azonban Lovas Ildikó regénye felelt meg leginkább a Rotary eszmeiségének, s az írónő várhatóan a későbbiekben is képviselni fogja ezt a szellemiséget.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Hevesi Judit --


További írások a rovatból

irodalom

Az idő mélyebb és felszínesebb nyomai Az idő mélyebb és felszínesebb nyomai
Bartis Attila: Az eltűnt idő nyoma, Magvető, 2019.
irodalom

Családi hálók a Margó Vásárszínpadán Családi hálók a Margó Vásárszínpadán
Margó 2019 - Barnás Ferenc és Harag Anita
irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap

Más művészeti ágakról

gyerek

Premier: MIT – Az ember tragédiája rövidítve
November 13-án a TRIP hajón
Bodzsár Márk: Drakulics elvtárs
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés