bezár
 

irodalom

2011. 11. 23.
Lovas Ildikó A kis kavics című regénye kapta a Rotary Irodalmi Díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lovas Ildikó A kis kavics című regénye kapta a Rotary Irodalmi Díjat Lovas Ildikó A kis kavics című regénye (Kalligram) a 2011-es Rotary Irodalmi Díj (RID) nyertese. A díj átadására 2011. november 23-án, a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében került sor.
A Rotary Irodalmi Díjat 2008-ban alapította meg a Rotary Club Budapest-Tabán. Az elismerést olyan magyar irodalmi alkotás kaphatja, amely az adott évben a Rotary szellemiségének leginkább megfelelően magas irodalmi értékeket képvisel. A díjat meghatározott szempontrendszerek szerint egy háromtagú kuratórium (Sumonyi Zoltán, Gömöri György és Ilia Mihály) valamint egy szerkesztőkből, kritikusokból álló titkos „zsürorközösség” értékeli, majd a díjátadót megelőző napokban közzéteszik a három legtöbb szavazatot kapott művet. Az első díjas szerző 3 millió forintot és egy emlékplakettet kap.

Lovas Ildikó író, műfordító, szerkesztő 1967-ben született Szabadkán. A vajdasági szerző 1987 óta folyamatosan publikál magyar és szerb folyóiratokban.

A Kalligramnál megjelent előző két könyve a Kijárat az Adriára (Kalligram, Pozsony, 2005) illetve a Spanyol menyasszony (Kalligram, Pozsony, 2007) az irodalmi közeg nagy elismerését vívta ki magának, a szakmai zsűri azonban a 2010-ben megjelent A kis kavics című regényét díjazta.

A döntés az idei évben sem volt könnyű, a szakmai zsűri véleménye szerint azonban Lovas Ildikó regénye felelt meg leginkább a Rotary eszmeiségének, s az írónő várhatóan a későbbiekben is képviselni fogja ezt a szellemiséget.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Hevesi Judit --


További írások a rovatból

irodalom

Az élőknek sem könnyű Az élőknek sem könnyű
Han Kang: Nemes teremtmények, Jelenkor, 2018.
Gellért András: Befalazott csőgörény
irodalom

Hullaszagról, frissességről Hullaszagról, frissességről
Újabb válasz Nényei Pálnak

Más művészeti ágakról

színház

Színház a koronav végén (3) Színház a koronav végén (3)
Artus, Kovalik Balázs Társulata, Mozgó Ház*
art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
gyerek

Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról
A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján
színház

A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés