bezár
 

art&design

2008. 08. 22.
Minden idők legdrágább ausztriai kiállítása nyílik Bécsben Van Gogh műveiből
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Minden idők legdrágább ausztriai kiállítása nyílik Bécsben Van Gogh műveiből Az őszi bécsi kiállítási szezon kétségkívül legnagyobb slágere az Albertina Vincent Van Gogh-tárlata lesz Rajzolt képek címmel, de a császárváros többi múzeuma is jobbnál-jobb kiállításokkal csábít. Bécsbe kéne menni...

prae.hu

A rendkívül gazdag és egyedülálló, szeptember 5-én megnyíló kiállítás keretében a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakjának száz rajza és ötven festménye lesz látható. A múzeum igazgatója, Klaus Albrecht Schröder a világ összes Van Gogh-gyűjteményét megkereste, hogy a nagyszabású tárlat anyagát összeállítsa. Az eredmény: az alpesi ország történetének "legdrágább" kiállítása, amelyre csak úgy tudtak biztosítást kötni, hogy a vonatkozó törvényt módosítani kellett…

De a bemutató nem csak anyagi vonzatában lesz egyedülálló. Félévszázada nem volt Van Gogh-kiállítás Ausztriában, most ráadásul a holland mester híres festményei mellett számos, kevésbé ismert rajzai is megtekinthetők lesznek. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a rajzok nem pusztán csak egyszeri betekintést engednek a művész munkásságának egészébe, hanem a grafikai alkotások vonalvezetései érthetőbbé teszik magukat a festményeket is, és új megvilágításba helyezik őket. A vezérgondolat kidomborítása érdekében a tárlatot úgy rendezik be, hogy ugyanazoknak a motívumoknak rajzban és festményben megörökített változatai lehetőleg szembeállíthatók és összevethetőek legyenek egymással.

De nem csak Van Gogh miatt érdemes néhány ezer forintból kivonatozni Bécsbe...

A múzeum második emeleti termében október 17-étől a kortárs osztrák festők alkotásaiból rendeznek bemutatót, méghozzá "1970 után - osztrák művészet az Albertinából" címmel. Mások között Attersee, Fohner, Gironcoli, Hollegha, Lassnig és West műveit teszik közszemlére.

A Belvedere egy olyan alkotóval kíván versenybe szállni a művészetet kedvelő publikum meghódításáért, akinek a művei mindig nagy közönségsikert aratnak: Gustav Klimttel, a szecessziós stílus egyik legismertebb képviselőjével. A kiállítást az 1908-as Kunstschau (Művészeti szemle) 100. évfordulójának jegyében szervezik meg: akkor Gustav Klimt vezetésével összeállt egy sereg, többé-kevésbé hasonló művészi hitvallású alkotó - köztük a Bécsi Modernek jeles képviselői -, hogy közös kiállítás keretében teremtsék meg érvényesülésük alapjait. A rendezvény érdekessége, hogy nem csak olyan eredeti, 1908-as kiállítási tárgyak lesznek láthatók, mint Klimt Csókja, hanem igyekeznek hűen rekonstruálni magának a Kunstschaunak a külsődlegességeit - például a termek elrendezését - is. A kiállítás október elsején nyílik, és januárig lesz felkereshető.

A palota Üvegházában nagyjából ezzel egy időben Arnulf Rainer és Dieter Roth közös műveiből rendeznek be tárlatot.

A Művészettörténeti - vagy más elnevezéssel: Szépművészeti - Múzeumban (Kunsthistorisches Museum, KHM) lassan véget ér a roppant impozáns Tutanhamon-bemutató, helyette az orosz Mamontov-gyűjtemény egyes anyagai kerülnek, méghozzá a Kukrünikszü-csoport karikatúrái, amelyek rendkívül népszerűek voltak a Szovjetunióban, és a hivatalos propaganda fegyvertárát gazdagították. (A csoport a hozzá tartozó három művész nevének kezdőbetűiből kapta elnevezését.)

A Kunstforum novemberben Georges Braque műveivel fog kirukkolni: ez lesz a legnagyobb szabású ausztriai bemutató az avantgárd mesterének alkotásaiból. A Kunsthalle Wienben (Műcsarnok) "Western Motel - Edward Hopper és a kortárs művészet" címmel nyílik kiállítás. A módos kereskedő családba született alkotó az amerikai festészet egyik kiemelkedő, a realista iskolát követő képviselője.

A Kunsthaus Wien Friedensreich Hundertwassernek szenteli az évadot abból az alkalomból, hogy a világhírű osztrák építész, festő és filozófus az idén lenne nyolcvanéves. Hundertwasser az organikus építészet híve volt, sajátos szerkezetű, formájú és díszítésű épületeivel részben az embert akarta visszatéríteni-visszavinni a természethez.
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés